Csonka olimpiát rendezhetnek a zikavírus miatt

Fotó: MTI/EPA/EFE / ESTEBAN BIBA

-

Sztárok sora hagyhatja ki az augusztusi olimpiát az egyre terjedő zikajárvány miatt. A szervezők a brazil téllel nyugtatgatják a sportolókat, a létesítményeket fertőtlenítik majd, ám tökéletes biztonság így sem lesz. És nem csak a gyereket tervező nők vannak veszélyben.


„Látom azokat a képeket, és sírok” – foglalta össze az érzéseit a Dél-Amerikában tomboló zikavírusról Gail Emms, korábbi olimpiai ezüstérmes tollaslabdázó, aki anyaként mélyen együtt érez a kóros kisfejűséggel született csecsemőjüket a karjukban tartó kismamákkal. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn hirdetett globális vészhelyzetet a zika miatt, és úgy számol, az idén négymillióra emelkedik majd a megbetegedések száma az amerikai kontinensen. A járvány Brazíliát sújtja a legkeményebben, ami rendkívül érzékenyen érinti a riói olimpiát is. A játékokat augusztus 5-21-ig rendezik majd, és bár az olimpia törlését egyelőre senki sem helyezte kilátásba, azért az Ugandából eredő vírus szinte biztosan komolyan befolyásolja a delegációk összetételét.


Így irtok


Óvatos amerikaiak

Az amerikai járványügyi hatóság „óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást” javasol a fertőzött területekre tévedő férfiaknak, miután a betegség szexuális úton is terjed, így komoly veszélynek tennék ki a várandós partnereiket, és a magzataikat. Egyelőre a tudósok számára sem egyértelmű, mennyi az enyhe fejfájással, alacsony lázzal, izomfájdalommal és a bőrön megjelenő vörös foltokkal járó vírus lappangási ideje.

A vírusnál már csak a hírek terjednek gyorsabban, nem is meglepő, hogy az egészségüket féltő sportolók a visszalépést fontolgatják. „Ha most kellene döntenem, nem utaznék – közölte Hope Solo, az olimpiai címvédő amerikai női fociválogatott kapusa. – Senkit sem lehet kényszeríteni, hogy a születendő gyermeke egészségét kockáztassa egy olimpiai aranyért.” Jelenleg még csak a selejtezőknél tart a válogatott, de Jill Ellis szövetségi kapitány elárulta, hogy a Dél-Amerikában tomboló járvány állandó beszédtéma a csapaton belül.

De nem egyedül Solóék aggódnak, az USA olimpiai bizottsága is azt ajánlotta a versenyzőknek, hogy fontolják meg a brazíliai utazást. Az amerikai vívóelnök, Donald Anthony, valamint a lovassport-szövetség sportigazgatója, Will Connell is gond nélkül elfogadja, ha egy sportolója otthon akar maradni.


Hope Solo egy jótékonysági rendezvényen


Bizonytalan kenyaiak

Jelen állás szerint az egyébként is népes amerikai küldöttségből maradhat távol a legtöbb sztár, ám komoly csapást mérne az olimpiára a kenyai atléták bojkottja is. Kenya olyannyira uralja a közép- és hosszútávfutó számokat, hogy a tavalyi atlétikai vébén az ország az éremtáblázat első helyén végzett.

Érthető tehát, ha vihart kavart az afrikai ország olimpiai bizottságának elnöke, Kipchoge Keino hét elején tett kijelentése: „nem küldünk oda kenyaiakat, ha járvány lesz a zikavírusból”. Később a helyi olimpiai csapat vezetője, Stephen Arap Soi igyekezett tompítani Keino szavait, szerinte a sajtó kiragadott egy részletet az elnök mondandójából, ám a kenyai csapat készül tovább, miközben persze „figyelemmel kísérjük a járványhelyzetet”.

Számos sportoló pályafutásban az olimpia a csúcs, ami után visszavonulhat, és családot alapíthat, ám az utóbbira nem érdemes most készülniük. A zika azonban nem csak gyermeket váró vagy tervező résztvevők számára hordoz kockázatokat. Bár a kór általában nem jár erős fájdalommal, és a többnyire három-hét nap után megszűnnek a panaszok, az ízületi fájdalom akár egy hónapig is tarthat. Mindez nyilvánvalóan tönkreteheti egy élsportoló olimpiáját.


Eliud Kipchoge, a tavalyi Berlin Marathon győztese


Nem csak a sportolók

Jo Pavey, a 10 ezer méteres futás brit Európa-bajnoka a szervezési nehézségekre hívta fel a figyelmet: ilyen körülmények közt a gyerekeit nem vinné el Rióba, ami azt jelenti, hogy otthon kell maradnia a férjének – aki egyben az edzője is. „Mivel nem vagyunk tisztában a pontos kockázatokkal, felelőtlenség gyerekeket kivinni, pedig az volna a természetes” – jegyezte meg. És persze nem csak a sportolók, hanem az őket segítő személyzet, az újságírók és a szurkolók számára is kockázatot jelent a brazíliai utazás.


Amikor még ünnepelt Jo Pavey


A városi területeken lévő sportlétesítményekben valamivel kisebb a fertőzésveszély, mint a kajak-kenusok és a hosszútávúszók esetében, mivel a Barra olimpiai központ tavánál több a szúnyog is. Nem véletlen, hogy magyar részről a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta jelezte elsőként az aggodalmát, mondván „ijesztő így kimenni az olimpiára, elképzelésem sincs, mi lesz, ha tényleg megrendezik”.

Elvben az országúti kerekesek is nagyobb veszélyben lesznek az olimpikonok többségénél, ám a többségük nem aggódik – derült ki a Cycling Weekly című brit szaklap gyors felméréséből. A svéd Emma Johansson pedig sajátos álláspontot képvisel: „Ha sportoló vagy, nem teherbe esni mész az olimpiára. Nem lesz ebből nagy ügy.” Azt azért elismerte, hogy ha várandós lenne, biztosan nem utazna most Brazíliába. Johannson megoldása valóban egyszerű, a salvadori hatóságok is azt tanácsolják, hogy 2018-ig inkább ne essenek teherbe a nők.


Emma Johannson sportolni megy Rióba


Nyugalom, tél lesz

Eduardo Paes, Rio polgármestere azzal nyugtatgatja az olimpiára utazókat, hogy a szúnyogok nem jelentenek majd veszélyt augusztusban, mivel akkor a bolygó déli féltekéjén tél lesz. Paes ezen kívül hangsúlyozta, hogy a helyi hatóságok már dolgoznak az olimpiai épületek, stadionok és szálláshelyek fertőtlenítésének ütemtervén. A tervek szerint az olimpiai helyszíneket minden egyes nap fertőtlenítik majd a játékok idején, ami persze még mindig nem jelent tökéletes megoldást, elvégre az olimpia négy főbb központban zajlik majd, amelyek egymástól jókora távolságra fekszenek. És nincs közel hozzájuk az olimpiai falu sem, ami 39 km-re van a nemzetközi reptértől, a két helyszínt összekötő expressznek 45 állomása lesz.

Ugyanakkor a zika elleni harc már nemzetközi szintre emelkedett, Barack Obama amerikai elnök például 1,8 milliárd dollár megszavazását kérte a kongresszustól, azonnali segítségként. Az összegből külföldön is folytatnák a vírus elleni harcot, miközben gyorsítanák a kór elleni oltóanyag kutatását.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!