Csökkentették Blatter és Platini eltiltását

Forrás: AFP

-


A FIFA fellebbviteli bizottsága elutasította a korábbi FIFA-elnök Sepp Blatter és a felfüggesztett UEFA-elnök Michel Platini fellebbezését az eltiltásukkal kapcsolatban. Ugyanakkor az eltiltás idejét a korábbi nyolc évről hat évre csökkentették, írja a BBC.


Enyhítő körülményként a sportágban elvégzett munkájukat hozták fel. „Szégyenletes döntés született, amely jogsértő is egyben. Az ellenem felhozott vádak alaptalanok, főként azoknak a tényeknek és magyarázatoknak a fényében, amelyeket a meghallgatás során adtam” – közölte Platini.

A játékosként háromszoros aranylabdás Platini hozzátette, a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) folytatja harcát, és minden lehetséges eszközzel azon dolgozik majd, hogy tisztázza a nevét. Mindez azt jelenti, hogy a 79 éves Blatter, illetve a hatvanéves Platini sem vehet részt pénteken a FIFA rendkívüli tisztújító közgyűlésén, ahol új elnököt választanak majd.

Az ügy hátterében az áll, hogy Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA-elnök, aki úgy kommentálta a kifizetést, hogy az 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt. Platini szerint annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja meg.