Csökkentenek egy díjat, de ettől nem lesz azonnal olcsóbb a mobilozás

Fotó: Getty Images / Adam Berry

-

Az úgynevezett hívásvégződtetési díjak csökkentésének azért sincs közvetlen hatása a kiskereskedelmi tarifákra, mert az uniós szabályozás szerint nem is lehet. Közvetve viszont a verseny ösztönzését várják ettől, ami már hozhat tarifacsökkentést.


Április 1-jétől 76 százalékkal csökkenti a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hívó fél szolgáltatója által a hívott szolgáltatója felé fizetendő díj percenként 1,71 forintra csökken a jelenlegi 7,06 forintról.

Az új díj bevezetésével a hazánkban alkalmazandó mobilvégződtetési díjak a második legalacsonyabbak lesznek az Európai Unióban – közölte Karas Monika, a hatóság elnöke.

Beke Nándor szabályozási igazgató elmondta, hogy a kiskereskedelmi árakra a hatóságnak nincs közvetlen hatása – mert EU-szabályozás szerint nem is lehet –, de a várakozások szerint a kialakuló piaci verseny hatására remélhetőleg ezek is csökkennek majd. Az új díj a szolgáltatókat az innovatív, például a korlátlan díjcsomagok minél szélesebb körű ajánlására ösztönözheti.