Csökkentené a menekültek ellátási színvonalát egy német miniszter

Fotó: MTI/AP / Boris Grdanoski

-

Szerinte tarthatatlan a jelenlegi állapot.


A német kormány fejlesztéspolitikai minisztere szerint csökkenteni kell a menekültügyi ellátás színvonalát Németországban, és össze kell hangolni az ellátási normákat egész Európában.

Gerd Müller szerint "képtelenség" és hosszabb távon tarthatatlan állapot, hogy a schengeni övezeten belül ugyan határok nincsenek, de országonként "teljesen más szabványok érvényesülnek a menedékjogi eljárásjogban és az anyagi juttatásokban". Egyebek mellett ennek tulajdonítható, hogy a "menekültek 90 százaléka Németországban marad" - mondta a nemzetközi fejlesztési és gazdasági együttműködési tárca vezetője a Madsack médiacsoport lapjainak adott interjúban.

Gerd Müller kiemelte, hogy a történelmi múltból adódó megfontolások nem hátráltathatják a német ellátási normák közelítését az európai szinthez. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa hozzátette, hogy parlamenti képviselői választókörzete a német-osztrák-svájci hármas határ térségében van, és ugyan mindkét szomszédos országban a némettől eltérő szabványok vannak a menekültek ellátására, "mégis mindkét ország megbecsült tagja az európai államok közösségének".

Hangsúlyozta, hogy Németországban "viszonylag magas a menekültek ellátásának színvonala", ezért az aktuális szíriai és iraki kihívások legyőzése után nem lehet levenni a napirendről a menekültügyi szabályozást. Le kell vonni a tanulságokat, így azt is, hogy a nyitott határok Európájában "harmonizálni" kell az eljárásjogi és az ellátási szabályokat, és ezután Németországban is alkalmazni kell a "menedékjog, továbbá a bevándorlási- és idegenrendészeti jog európai szabványait" - mondta a miniszter.