Csökkentek az autóeladások a Nagy-Britanniában

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

Az öt legnagyobb autópiacon továbbra is nő az eladott autók száma, miközben az Egyesült Királyságban csökkent.


Júniusban az előző év azonos hónapjához képest 0,8 százalékkal csökkent az autók értékesítése Nagy-Britanniában. Eszerint kevesebb, mint 256 ezerre csökkent a forgalomba helyezett új autók száma. Ezzel szemben Nyugat-Európa-szerte 5,7 százalékos növekedésről ír a Reuters.

Az utóbbi négy évben mindössze másodjára fordult elő Nagy-Britanniában, hogy egy hónap gyengébb, mint az előző évi azonos. Legutóbb tavaly októberben csökkent az autóeladás, amit részben a Volkswagen német autógyártó károsanyag-kibocsátási botrányának számlájára írtak.

Eközben Nyugat-Európában júniusban 1 393 508-re emelkedett a személygépkocsi-eladás. Németországban 8,3 százalékkal, Franciaországban 0,8 százalékkal, Spanyolországban pedig 11,2 százalékkal nőtt az eladott kocsik száma.

Az öt legnagyobb autópiac között szerepel Nagy-Britannia a spanyol, francia, német és olasz piacok mellett. 2014 januárjában még az Egyesült Királyságban és Spanyolországban volt a legnagyobb, 7,3 százalékos az emelkedés Európában.

A múlt havi előrejelzés szerint 2016-ra Nyugat-Európában összesen 14 millió eladásra számít az LMC Automotive.

A Brit Autógyártók és Kereskedők Szövetsége (SMMT) szerint korai lenne azt mondani, hogy az autóeladások csökkenése összefügg a Brexittel.

Ezzel együtt sürgette a kormányt, hogy tegyen lépéseket a gazdasági hangulat javításáért.