Csökkent az arany iránti kereslet az idén

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A befektetési alapok és a jegybankok is kevesebbet fektettek a nemesfémbe.


A világ 2003,8 tonnás aranykereslete az év első felében 14 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál. Ezt fedezte a 2100 tonnát közelítő kínálat, bár ez több mint tíz százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az Arany Világtanács legfrissebb adatai alapján – közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

Az arany 2017 első félév végi unciánkénti 1242,3 dolláros ára közel 8 százalékkal haladta meg az idei január elejeit, ugyanakkor 8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál (1 uncia=31,1035 gramm). Az utóbbi napokban az arany 1280 dolláros unciánkénti áron cserélt gazdát.

A kereslet zuhanását alapvetően az okozta, hogy a tőzsdén jegyzett aranyba fektető alapok az első hat hónapban 2016 első feléhez képest több mint 70 százalékkal kevesebb, összesen 168 tonna sárga nemesfémet vásároltak.

Juhász Gergely, a Conclude vezérigazgatója szerint a központi bankok aranyvételi kedve is mérséklődött. Tartalékaikat 177 tonnával gyarapították, ami 4 százalékkal kevesebb mint egy éve. Elsősorban Törökország volt aktív a vásárlásban, aranykészletei az 1980-as évek óta először emelkedtek, köszönhetően annak, hogy gazdasága növekedési pályára állt.

Aranyrudakból és -érmékből is többet vettek a törökök, és India is növelte vásárlásait a 2016 első hat havihoz képest. India 11 százalékkal többet, 532 tonnát vásárolt ebből a két tételből. India lakosságának köszönhető az is, hogy az ékszerkereslet is erős volt, 33 százalékkal több, 225 tonna sárga nemesfémet igényelt 2017 első felében, az elmúlt év azonos időszakához képest.

Juhász szerint az elektronikai eszközöket gyártók már az egymást követő harmadik negyedévben több aranyat vásároltak. Különösen a vezeték nélküli és LED technológiákhoz, ugyanakkor az új okostelefonok memória chipjeinek az előállításához is több aranyra volt szükség.

A kitermelés mindössze 3 tonnával volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, a bányatársaságok 791 tonnát hoztak a felszínre.