Csökkent az arany iránti kereslet

Fotó: MTI/EPA / Mast Irham / MTI/EPA / Mast Irham

-

Kínában a jüan gyengülésére számítanak, Indiában ékszereket vásároltak.


Az első negyedévben csökkent az arany globális kereslete: 1034,5 tonna fogyott, közel 18 százalékkal kevesebb a múlt év azonos időszakához képest. A kínálat csaknem teljesen megegyezett a kereslettel – közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. A globális kereslet csökkenését alapvetően az idézte elő, hogy visszaesett az arany befektetési célú vásárlása, mert a tőzsdén jegyzett befektetési alapok mindössze 399 tonnát vettek, 34 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi, rekord közeli szintnél.

Juhász Gergely, a Conclude vezérigazgatója szerint a visszaesés nagyobb arányú is lehetett volna, ha az európai alapok a holland és a francia választások bizonytalan végkimenetele miatt nem menekítették volna pénzeik jó részét az aranyba. A központi bankok ezzel párhuzamosan jóval kevesebb nemesfémet vettek 2017. január-márciusban, mindössze 76 tonnával gyarapították a készleteiket, szemben a tavalyi első negyedévi 104 tonnával.

Juhász szerint az aranyrudak és -érmék iránti igény globálisan 9 százalékkal volt magasabb 2016 első három hónapjához képest. Közel 290 tonnát tett ki és a többletkereslet főleg a kínaiaknak volt köszönhető, mert a jüan várható gyengülése és a befagyó ingatlanpiac hatására a kínaiak az aranyat részesítették előnyben. Emellett a kínai új év februári beköszöntét hagyományosan aranyvásárlásokkal ünneplik Kínában, Indiában pedig nőtt a lakossági aranyékszer-vásárlás.

Az aranykínálat 1032 tonnát ért el 2017 első negyedévében, ami 12 százalékkal volt alacsonyabb 2016 azonos időszakinál. Ebben alapvetően a 21 százalékkal 283 tonnára mérséklődő újrahasznosítás játszott szerepet – mondta a Conclude vezérigazgatója. A bányászat 764 tonna aranyat hozott felszínre, ez a mennyiség csak kissé maradt el a 2016 első negyedévi 768 tonnától.

Az arany 2017 első negyedév végi unciánkénti 1251,6 dolláros ára 7,4 százalékkal haladta meg a január elejeit, az egy évvel korábbival csaknem megegyezett (1 uncia=31,1035 gramm). Az utóbbi napokban a nemesfémmel 1220 dollár környékén kereskedtek.