Csökkent az államháztartás hiánya

Fotó: Getty Images/iStockphoto / larryhw / Getty Images/iStockphoto / larryhw

-

Az államháztartás központi alrendszere áprilisban 76,6 milliárd forintos többlettel zárt, így az idei év első négy hónapjának halmozott hiánya 121,5 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 144,9 milliárd forint után - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.


Az idén január-áprilisban a halmozott hiányon belül a központi költségvetés 100,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 61,1 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 39,9 milliárd forintos többletet értek el.

A közleményben kitértek arra, hogy a meghozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően folytatódnak a kedvező tendenciák az államháztartásban. Közölték: az idei és a tavalyi első négy hónap egyenlegének különbsége elsősorban annak tudható be, hogy idén áprilisban a költségvetés bevételei elsősorban az általános forgalmi adóból nagyobbak voltak.

Az NGM szerint a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás - a minimálbér 15, a szakmunkás minimálbér 25 százalékos emelése - a magasabb bérkategóriába tartozók fizetését is emelte. Ez nemcsak a foglalkoztatáshoz köthető adóbevételekben (személyi jövedelemadó, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok) jelenik meg, hanem a fogyasztás bővülésén keresztül is, mivel érezhetően több pénz marad a családok pénztárcájában - hangsúlyozták a közleményben.

Változatlanul megfigyelhetőek a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek hatásai, a Magyarországot jogosan megillető uniós támogatások utólagos megtérítései, valamint a költségvetésben megjelenő egyszeri bevételek (például a termőföld-értékesítés). Az előző év azonos időszakához képest főként a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai alakulnak magasabban, amelyeknek csaknem teljes összege már a 2014-2020-as programokhoz kapcsolódik. Ez érdemben járul hozzá Magyarország erősödéséhez - emelték ki.

Az NGM közleményében kitérnek arra, hogy már az Országgyűlés előtt van az idei büdzsé módosítása, amely költségvetési forrást teremt az időközben meghozott gazdaság- és társadalompolitikai intézkedések finanszírozásához. Mindezt úgy, hogy a pénzforgalmi hiány nem emelkedik és az államadósság tovább csökken.

Az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél ugyancsak biztonsággal teljesíthető - hangsúlyozzák az NGM közleményében.