Csökkent a fizetésképtelen cégek száma

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Meilun

-

Kevesebb cég válik fizetésképtelenné a régióban a Coface szerint, Magyarország jó helyen áll.


A kelet-közép-európai régióban az idén 5,3 százalékkal csökkenhet a fizetésképtelenné váló vállalkozások száma a korábbi éveknél kedvezőbb gazdasági környezet miatt – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító friss felméréséből. A feltörekvő piacokon tavaly ugyan lelassult a gazdasági növekedés, ám a kelet-közép-európai régió kivételnek számít, a térség összesített GDP-je 2015-ben 3,3 százalékkal nőtt – ezen belül Magyarország nem teljesített kifejezetten acélosan, 2,9 százalék volt a növekedés.
Ennek ellenére Románia mellett hazánkban javult legnagyobb mértékben a mutató: Magyarországon 44 százalékkal kevesebb cég vált fizetésképtelenné, Romániában pedig 50 százalékos volt a csökkenés. Magyarország fizetésképtelenségi mutatója 1,87 százalékos volt 2015-ben, Románia indexe pedig 2,26 százalékot tett ki. A régiós összkép felemás, mert több országban jelentősen romlott a helyzet, így Ukrajnában és Litvániában a fizetésképtelenné vált vállalatok száma 21, illetve 16 százalékkal nőtt.A Coface a cégbírósági adatok alapján vizsgálja a cégekkel szembeni fizetésképtelenségből fakadó eljárások számának alakulását az adott ország cégbejegyzéssel működő vállalkozásainak számához viszonyítva.

A hitelbiztosító a cégek mellett az országokat is minősíti, s több ország minősítésén is javított az elmúlt időszakban. Magyarország minősítését januárban javította A4-re, júniusban Lettország és Románia kapott szintén A4-es osztályzatot, Szlovénia pedig az A3-as kategóriába került. A Coface elemzése szerint az utóbbi időszakban észlelt javulás alapján a legtöbb kelet-közép-európai ország elfogadható kockázatúvá lépett elő. A Coface nyolc kategóriát különböztet meg: az A1-es osztályzat a legjobb, majd következnek a gyengébb osztályzatok, az A2-es, A3-as, A4-es. Ezután jön a B, a C és a D kategória.