Csökkenhet a kenyér áfája is

Fotó: Philippe Roy / Philippe Roy

-

A kenyér, a hal, a zöldségek és gyümölcsök áfájának csökkentését lengette be a minisztérium.


A napokban felhorgadt áfavita után a kormány is megszólalt – cáfolva az aggodalmakat és emelve a tétet. Az év elejétől a csirke és a tojás áfája is öt százalékra csökkent, az élelmiszerláncok pedig kaptak az alkalmon, és gyors kampányokban hirdetni kezdték: átadják a vásárlóknak az áfa egészét. Egy az M1-nek nyilatkozó adószakértő szerint ez átmeneti lesz, mert a boltok szépen visszaemelik majd az árakat, hogy a saját korábban át nem hárított többletköltségeiket kompenzálhassa a kis plusz.

Ebbe aztán az ellenzéki pártok is belekapaszkodtak, s közleményt adtak ki: márciustól már aztán nem is látszik majd semmi az áfacsökkentésből. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára sem volt rest gyors sajtótájékoztatót tartani a témában. Nagy István első körben természetesen visszautasította, hogy a csirkehús ára drágulni fog, sőt szerinte a tárca ellenőrizni is fogja az indokolatlan áremeléseket. Tenni ugyanakkor nem tud semmit, hiszen a hús nem hatósági áras termék.

Ennél érdekesebb azonban, hogy Nagy szerint az áfacsökkentés egy folyamat része, s a továbbiakban szó lehetne más termékek adójának csökkentéséről is. Így a halak, a kenyér, a zöldségek és a gyümölcsök is alacsonyabb kulcsba tartozhatnának. Kérdés, mikor, milyen ütemben, illetve lesz-e különbség az egyes termékek között. Mert ugyan a csirke- és a sertéshús öt százalékkal adózik, a kacsa- vagy a birkahús azonban nem. Mert az nem számít alapvető élelmiszernek. Ennek alapján azonban akár a zöldségek közül is ki lehet iktatni az avokádót, az édesburgonyát vagy az articsókát, a gyümölcsök közül pedig az ananászt vagy a pomelót, hiszen azok aligha nevezhetők alapvető alapanyagoknak a magyar konyhákban.