Csökken a paksi orosz hitel összege

Forrás: VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítás érhető el – mondta a nemzetgazdasági miniszter.


Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót – írja a a Világgazdaság. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: az orosz hitelszerződés fenntartása hosszú távon szükségszerű, mert biztonsági védőhálót nyújt a projekthez.

A kormány döntése alapján Magyarország él az Oroszországgal kötött államközi hitelszerződésben rögzített jogával, és előtörleszti a 78,2 millió eurót (24,2 milliárd forint). Varga Mihály szerint a kamatmegtakarítással járó tranzakciót a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozta meg.

A 2014-ben kötött magyar-orosz államközi hitelszerződés alapján a paksi beruházás megvalósítása időszakában a kamat 3,95 százalék, ezért az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítás érhető el – mondta Varga.

A hitelszerződés szerint a magyar félnek jogában áll bármely felvett összeg előtörlesztése névértéken és további díjak nélkül. Hétfőn levélben értesítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert a szándékról, a szerződés értelmében a tranzakció 90 nap elteltével valósulhat meg.