Csókbetegség miatt nem játszhat ellenünk a horvát olimpiai bajnok?

Fotó: vlv.hu/Stuber Sándor / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Kellemetlen betegséggel küszködik Sandro Sukno, a horvát férfi vízilabda-válogatott egyik legjobb játékosa és most már kijelenthető: veszélybe került részvétele a soron következő Világliga-csoportmeccseken, így az április 15-i pécsi magyar-horváton is.


Horvát sajtóhírek szerint a 25 éves olimpiai bajnok mononukleózisban szenved. Ez a rendkívül makacs fertőzés legyengíti a szervezetet, lázat és több más kellemetlen tünetet produkál. Gyógyszere nincs, a betegséget ki kell feküdni, de legyőzése után is örökre vírushordozó marad az ember. A köznyelv csókbetegségnek is hívja ezt a kórt, mert elsősorban csókolózás útján (továbbá a Wikipédia szerint: csoportos vízipipa-szívással) terjed. Visszanéztük a vlv archívumát és Sukno rijekai csapattársától, Varga Dánieltől is érdeklődtünk, mióta bajlódik Suknó a kórral és hogy hat ez az adriai bajnokság listavezetője, a Primorje Rijeka munkájára. Nos, a Rijeka január 18-án játszott Kotorban Jadranska Liga meccset, ezt a találkozót Sukno fülfájásra panaszkodva kihagyta. Nem biztos azonban, hogy ez már a mononukleózis miatt történt, ugyanis egy héttel később Sandro vízbe szállt Zágrábban, a Mladost elleni Jadranska Liga meccsen, egy gólt is lőtt. Ezt követte a január 29-i "sajnálatos" (és egyben edzőbuktató, az egri Gerendás György szerződésének felbontását okozó) 20:7-es Primorje-Eger BL-meccs, amelyen Sukno öt góllal jeleskedett. Február elején a horvát válogatott rövid közös felkészülésen vett részt Ausztráliában, Perthben az ausztrálokkal, akiket jelenleg a horvát szövetségi kapitány, Elvisz Fatovics irányít. Két meccset is játszottak egymással, az egyik döntetlen lett, a másikon az ausztrálok elég simán győztek, amire kicsit fel is kapta a fejét a vízilabdavilág. Erről a túráról Sukno már betegen tért haza. Azóta nem volt vízben és csapattársaival sem találkozott. Hetekig nem tudták, mi baja lehet, de aztán egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a mononukleózis támadta meg. Erős antibiotikum-kúrára fogták, de a gyógyulás mindenképpen hosszadalmas lesz, több hónapot vesz majd igénybe.- Eleinte olyan híreket hallottunk, hogy nem tudják, mi a baja, aztán annyit mondtak, hogy hosszú ideig tart majd a gyógyulás, elképzelhető, hogy ebben a szezonban már nem játszhat - nyilatkozta a vlv/vs-nek Varga Dániel. - Hogy oldja meg a csapat a hiányát? - kérdeztük. - Egy fiatalt beírnak a meccsekre, de igazából ő nem nagyon szerepel, Petar Muslim játszik sorozatban három negyedeket és Dumi (Varga Dénes - a szerk.) is többet van vízben, mint korábban, így már majdnem végigjátssza a meccseket. Én úgy látom, hogy egyelőre ez nagyon jól működik. Sandro Sukno 25 éves. A dubrovniki születésű játékos a Pro Recco csapatából igazolt Rijekába. 2012-ben, Londonban olimpiai bajnok lett, tavaly, a barcelonai világbajnokságon Ivoviccsal holtversenyben gólkirály volt 20 találattal. Sandro Sukno-gólok a vlv-n.


Mint ismeretes, Horvátország és Magyarország ugyanabban a csoportban szerepel a Világliga selejtezősorozatában. A torna szuperdöntőjére csak a csoportelső juthat ki. A horvátok legközelebb március 11-én Görögországban játszanak (a magyar csapat ekkor szabadnapos) és ha nyernek, akkor az április 15-i, Pécsen megrendezendő magyar-horvát-meccsen dől el a csoportelsőség kérdése, rendes játékidőben elért, akár csak egygólos vendéggyőzelem horvát továbbjutást jelentene. Világliga európai csoportselejtezők, 2013-14 Az A csoport állása (négy forduló után) 1. Montenegró 12, 2. Olaszország 9, 3. Németország 3, 4. Szlovákia 0 pont A B csoport állása (négy forduló után) 1. Magyarország 8, 2. Görögország 2, 3. Horvátország 2 pont. A Világliga szuperdöntőjébe (június 16-21., Dubaj) csak a csoportelsők jutnak be.