Csok: vizet sem kell bevezetni ahhoz, hogy összkomfortos legyen a ház

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Változik az összkomfortos lakás fogalma, és várhatóan eltörlik a csok 30 millió forintos értékhatárát is – így döntött a kormány.


A kormány úgy alakítja át az összkomfortos lakás fogalmát, hogy ahová nincs bekötve a szennyvíz és az ivóvíz, oda is lehessen építkezni – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. További változás, hogy a nagyvárosi tetőtér-beépítést is támogatni fogják, ahogyan azt is, hogy belterületi zártkertben is lehessen építkezni.

Ezek pedig jelentősen csökkenthetik egy ház építésének a költségeit. Korábban a VS.hu-nak több építési vállalkozó úgy kalkulált, hogy a program keretében háromgyermekeseknek felkínált tízmillió forintos támogatás és tízmillió forintos államilag támogatott hitel is szűkösen lehet elég egy minimum 90 négyzetméteres ház felépítéséhez. Lázár szerint az építészkamarával is tárgyalnak – tőlük azt várják, hogy Magyarország építészeti képe azért egységes maradjon.


További könnyítés a miniszter szerint az, hogy eltörlik az állami támogatás korábban megszabott 30 millió forintos felső értékhatárát. Erről szerdán Horlung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is beszámolt.

Lázár János azt is előrevetítette, hogy február 3-án két rendelet is életbe lép, egyik az új lakások vásárlására, építésére, a másik a használtakéra vonatkozik majd.

A legutóbbi, szerdai kormányülésen több órán keresztül tárgyalták a pártok, a bankok és a választók javaslatait – tette hozzá a politikus.