CSok: mindenki másként tudja

Fotó: MTI / Honéczy Barnabás

-

Ugyanazt a kérdést tettük fel két banknak, két különböző választ kaptunk.


A kormány otthonteremtési támogatásának feltételeinek megértése halandó ember számára meglehetősen nehéz feladat, de még a bankok válaszai is eltérhetnek. Bár a támogatási rendszer több mint két hete él, a bankok között is vannak olyanok, amelyek már befogadnak igényléseket, nagyon sok a nyitott kérdés.

Vannak jól meghatározott szabályok, ám még azok is változhatnak. Az, hogy kinek melyik és milyen mértékű támogatás jár, szinte egyénenként változhat, így nehéz felállítani az általános receptet. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként egész jól összeszedett tájékoztatójának végén nem véletlenül szerepel az alábbi beszédes mondat: "Kérjük további kérdéseivel a kereskedelmi bankokat, a jelzálog-hitelintézeteket, a takarékszövetkezeteket, vagy hitelszövetkezeteket szíveskedjen megkeresni!" Ugyanis a támogatást a bankok folyósítják, és első körben ők ellenőrzik, hogy a csokos igénylőnek mi jár és mi nem.

A példákkal bővített, teljes körű tájékoztatás hiánya abból is látszik, hogy ugyanarra a kérdésre eltérő válaszokat kaptunk két bankfiókban. A kérdésünk az volt, mire jogosult egy három gyereket nevelő anya, aki együtt él a párjával, de erről nincs papírjuk (nem házasok és hivatalosan nem is élettársak). Volt olyan bank, ahol azt mondák, a 10+10 milliós csomaghoz össze kell házasodniuk, egy helyen pedig azt közölték, hogy nem, az anyukának minden további nélkül jár a 10+10 millió, ha minden egyéb paraméternek megfelel.

Az egyik bankfiókban nem tudtak arra választ adni, jár-e a 10+10 millió annak a családnak, ahol az apának van az előző házasságából két gyermeke, akik felváltva vannak nála és az anyánál. A férfi jelenlegi élettársával él együtt, akinek szintén van egy gyermeke másik apától. (Visszahívást ígértek.)


Amit a kormány se tud

A bankok persze nincsenek könnyű helyzetben, hiszen maga a kormány sem ad meg minden tájékoztatást egyelőre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) felügyelete alatt működő Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet honlapján, a Család.hu oldalon találhatunk egy ígéretes címmel - "Minden, ami a CSOK-ról tudható - rendelkező összeállítást, ám ez sem teljes körű. Novák Katalin, az EMMI államtitkára a program részleteinek ismertetésekor azt mondta, konkrét kérdésekkel a minisztérium 06-1-795-31-68-as számon elérhető telefonos ügyfélszolgálatát is meg lehet keresni. Többször is próbáltuk hívni a telefonszámot az elmúlt napokban, de vagy nem vették fel vagy foglalt volt a vonal.

A teljes körű tájékoztatás hiánya jórészt azzal magyarázható, hogy kapkodva állították össze a szabályozást. Erre utal azt is, hogy a program költségvetési kiadásaiért felelő Nemzetgazdasági Minisztérium eddig nem tudta megmondani, hogy a CSOK, és azon belül a10+10 csomag felkínálása milyen terhet ró a költségvetésre.

Az OTP Bank elemzője, Kondora Szilárd azonban készített egy becslést, amely szerint nem dönti be a költségvetést a program. Bár a szakértő szerint, ha minden érintett igényli a 10+10 millió csomagot, akkor a költségvetési kiadás 9000 milliárd forintra rúghat, ami kezelhetetlen összeg, a valószínűsíthető verzió szerint évi 150-250 milliárd forintos költséget jelenthet majd az új CSOK. Ez is arra utal, hogy sokan egyszerűen nem tudják igénybe venni a kedvezményt, vagy azért mert keveset keresnek, vagy azért, mert az új lakások magas árszintje miatt további önerőre lesz szükségük.AZ NGM szerint erre kell koncentrálni

A minisztérium csokorba szedte - többek között mire kell különösen odafigyelni.

  • Ha a lakás megvásárlásához az ajándék lakáspénzt (vissza nem térítendő támogatást) és banki kölcsönt is szeretne valaki igényelni, akkor ezt az adásvételi szerződésben fel kell tüntetnie.

  • A támogatás iránti igényt a bankokhoz kell benyújtani. A kérelem benyújtásának a napja az a nap, amikor az igénylő a kérelmet és a kölcsön és a kedvezmény igényléséhez szükséges feltételeket igazoló dokumentumokat benyújtja a hitelintézet részére.

    Ha a bank elutasítja a kérelmet, akkor arról az igénylőt az igénylőt részletesen, írásban tájékoztatja. Ha ezzel az igénylő nem ért egyet, akkor a kormányhivatalhoz fordulhat. A kormányhivatal a bank döntését felülbírálhatja, de csak az állami támogatások előírásainak teljesítésére vonatkozóan. (Magyarul csak a támogatási feltételeket vizsgálhatja a kormányhivatal, a hitelképességre vonatkozó banki eljárásba nem szólhat bele.)