Csődöt jelentett az Air Berlin

Fotó: DPA / FEDERICO GAMBARINI

-

Mivel fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, nem támogatja tovább, az Air Berlin csődöt jelentett. A légitársaság szerint így is folytatják a munkát.


Az cég vezetése a berlin-charlottenburgi cégbíróságnál kezdeményezte, hogy csődeljárás induljon ellene. Ennél az eljárásformánál továbbra is a vállalat irányíthatja az üzletet. A társaság szerint tárgyalásokat folytatnak a Lufthansával és más érdeklődőkkel további üzletrészek eladásáról.

A cég azt írta, hogy nem módosít a repülési tervein, továbbra is lehet a már meghirdetett járatokra jegyet venni, és a már lefoglalt jegyek is érvényesek. Ugyanez igaz a cég leányvállalatára, az osztrák Niki légitársaságra is.

A német kormány 150 millió eurós áthidalókölcsönt ad az Air Berlinnek, hogy ne kelljen leállítani a működését. Brigitte Zypries gazdasági miniszter szerint a kölcsön körülbelül három hónapig biztosítja a vállalat működését. Azt viszont kizárta, hogy az állam átvállalná a cég adósságait.

Ez nem az első eset, hogy a német kormány hitellel segíti ki a vállalatot. Az Air Berlin évek óta veszteséges, az előző évet 780 millió eurós hiánnyal zárta. A helyzet idén március végén, a nyári menetrendre való átálláskor romlott drasztikusan, azóta rendszeresek voltak a késések és a járatkiesések.

A Lufthansa a német kormánnyal közösen támogatja a légitársaság átszervezési törekvéseit. Ez a lépés biztosítja, hogy az Air Berlintől az Eurowings és az Austrian Airlines számára személyzettel együtt lízingelt gépek továbbra is változatlan formában üzemeljenek. A Lufthansa tárgyalásokat folytat az Air Berlin-csoport egyes részeinek átvételéről és megvizsgálja újabb dolgozók foglalkoztatásának lehetőségét.

Az Air Berlin csődje már az előző héten körvonalazódott. Az Etihad a múlt hétfőn nem folyósította a még áprilisban megígért 50 millió eurós kölcsönt, pénteken pedig bejelentette, hogy nem támogatja tovább a német céget.

Alexander Dobrindt közlekedési miniszter szerint már több légitársasággal zajlanak a tárgyalások az Air Berlin egyes üzletrészeinek átvételéről, záros határidőn belül pedig a megegyezés is megszülethet.

A miniszter elmondta: a szövetségi kormányt péntek éjjel értesítette az Air Berlin vezetése az Etihad döntéséről. Ezután rögtön egyeztettek az illetékes minisztériumok és a kancelláriahivatal, és úgy döntöttek, hogy a szövetségi közlekedési hatóság folytathatja a légitársaság üzemeltetését, a kormány pedig 150 millió eurós hitellel segíti ki a céget. A kölcsönről már értesítették az Európai Bizottságot, amely várhatóan pár napon belül megadja hozzá az engedélyt.

Az Etihad döntését azzal indokolta, hogy a német légitársaság helyzete gyorsan romlott, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így nem maradt más választása, mint felfüggeszteni a támogatást.