Csődbűntett miatt emeltek vádat a hírhedt Szeviép-ügyben

-

Az egykor szebb napokat látott szegedi építőipari cég vezetőin milliárdokat keresnek.


Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség három férfi ellen, akik fő tevékenységként útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó gazdasági társaság igazgatósági tagjaként követtek el bűncselekményt. A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc, illetve az ügyészségi közlemény nem nevezte meg a szóban forgó céget, de az események időrendi leírásából nyilvánvaló, hogy a Szeviép Zrt.ről van szó, amely tízmilliárdos fejlesztéseket végzett csak Szegeden és környékén 2010 előtt.

Az ügyészség a vádlottakat a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett és különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett elkövetésével vádolja.

A vádirat szerint a vádlottak a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaság igazgatóságnak tagjai voltak, majd egyikük vezérigazgató, a másik pedig önálló cégjegyzésre jogosult cégvezető lett. A részvénytársaság gazdasági mutatói 2008-tól romlani kezdtek, 2009 elejére a cég fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, tartozásait már nem tudta határidőben maradéktalanul teljesíteni. Az zrt. április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárás során elrendelte a felszámolást.

A társaság vesztesége a fizetésképtelenség bejelentése után is tovább nőtt, 2010. augusztus 13-ára elérte a 2 milliárd forintot.

A vádirat szerint a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek, sportszervezeteknek.


A több esetben likviditási problémákkal küzdő társaságok annak ellenére kaptak hitelt, hogy már a kölcsönadáskor jelentős összegű tartozást halmoztak fel a céggel szemben, így a visszafizetésre nem volt reális esélyük

– áll az ügyészség közleményében. A kölcsönök egy részét már a fizetésképtelenné válás után nyújtották, folyamatosan csökkentve így a társaság vagyonát, összességében mintegy másfél milliárd forinttal.

A felszámolási eljárás során több mint 6 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

A cég 2010-ben milliárdokkal tartozott alvállalkozóinak, akik, miután hoppon maradtak, jobb híján elkezdték bontani az autópályát, amelyet építettek – lásd az alábbi videókat.

A Szeviép-ügyről szép gyűjtemény található a helyi újságok archívumaiban: itt a delmagyar.hu-é, itt pedig a szegedma.hu-é.


2010. május: a tiltakozó alvállalkozók


Ugyanez wagneri zenei aláfestéssel