Csodálatos névsor a FIFA elnöki székére pályázóké

Fotó: AFP / JOHN THYS

-

A nyolc közül az egyiket felfüggesztették, a másik Sepp Blatter jobbkeze volt, a harmadikat kínzással vádolják. És ott vannak a többiek is.


A jelentkezési határidő hétfő éjféli lezárulta után kiderült, hogy a véglegesítés előtt nyolc jelöltje van a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) februári elnökválasztásának.

A jelöltek sorában található Gianni Infantino, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) főtitkára, akit legtöbben az európai futballesemények (kupák, Eb-selejtezők) sorsolásáról ismerhetünk, melyeknek ő a ceremóniamestere. A bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke az egyik legnagyobb esélyes, ha csak az Öböl-menti országok sportdiplomáciai erejére gondolunk. A sejknek azonban szembe kell néznie nemzetközi jogvédő csoportok vádjaival: a Human Rights Watch nevű szervezet jelentése szerint a sejk és családja irányította a 2011-es, demokratikus változásokat követelő megmozdulások elleni brutális katonai fellépést. A jogvédők szerint a megmozdulások vérbe fojtása után az Al-Kalifa család szabályos hajtóvadászatot indított a tüntetésekben részt vevő sportolók után, akik közül többen is börtönbe kerültek, ahol súlyosan bántalmazták, megkínozták őket.


Nyolc jelölt egy kényelmes széket keres


Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese is az indulók között van. Ő tizenegy évet töltött a szervezetben, egyebek között, mint főtitkár. Főszerepet játszott Sepp Blatter 2002-es újraválasztásában, illetve Michel Platini 2007-es UEFA-elnökké választásában, valamint élharcosa volt az első afrikai vb-rendezés ügyének.

Ali bin al-Husszein jordániai herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja 2011-től a szervezet alelnöke volt. Egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy a FIFA engedélyezte a női futballistáknak a hidzsáb viselését a futballmérkőzéseken. Az viszont mellette szól, hogy első között követelte a FIFA korrupciós ügyeit feltáró Garcia-jelentés nyilvánosságra hozását.


Salman Bin Ibrahim al-Kalifa herceg otthon is rendet tart


A jelöltek között találjuk a trinidadi David Nakhidot is. Az 51 éves, több európai klubban is megforduló, harmincötszörös trinidadi válogatott egykori futballistának eddig semmilyen szerepe nem volt sem a FIFA-ban, sem hazája sportvezetésében. Az viszont biztosan ellene szól, hogy a szervezet első számú korrupciós nagyágyúja, Jack Warner a honfitársa, ez pedig sokakban rossz érzést kelthet, akármilyen feddhetetlen is legyen a futballiskolát vezető Nakhid.


Fegyvertársak voltak és azok is maradnak


Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembert és a libériai Musa Bilityt regisztrálták még, illetve az UEFA elnöke, Michel Platini ugyancsak elnökjelöltnek tekinthető, annak ellenére, hogy a FIFA etikai bizottsága korábban 90 napra eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől.

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) által nem támogatott Musa Bility azt nyilatkozta, hogy a nyolc lehetséges jelölt közül kizárólag ő számít hitelesnek.

„Nem látok senkit, aki valójában a riválisom lehetne, mert az összes többi jelölt valamiféle szerepet játszott a FIFA korábbi ügyeiben, és ha reformokra van szükség, akkor egyiküknek sem kellene jogot adni az irányításra. Ők maguk okozták a problémákat, tehát nem jelenthetnek megoldást a változásokra” – közölte a libériai szövetség korábbi elnöke.

A jelöltté váláshoz a nemzetközi szövetség öt tagszervezetének ajánlására volt szükség. A határidő lezárulta után az ideiglenes választási bizottság ellenőrzi a jelöltek feddhetetlenségét, ezt követően válnak hivatalosan is a február 26-án esedékes voksolás pályázóivá.