Csoda történt, Trump bocsánatot kért

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Bocsánatkérésre kényszerült nőket becsmérlő régi megjegyzésekért, de felidézte a Lewinsky-ügyet is.


Több mint tíz évvel ezelőtti trágárságokért, nőkre tett becsmérlő kijelentésekért kényszerült bocsánatot kérni pénteken az amerikai republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump.

A The Washington Post című lap előbányászott és internetes oldalán nyilvánosságra hozott egy 2005-ben készült videót, amely Donald Trump egyik magánbeszélgetését rögzítette.

Akkoriban valóságshow-műsorok sztárja is volt, s ezért szerepelt a hírességekkel és hollywoodi színészek pletykáival foglalkozó, Access Hollywood című műsor vezetőjével együtt egy szappanopera felvételén. A felvétel közben, a buszban beszélgetett Billy Bush műsorvezetővel, akinek azzal kérkedett - meglehetősen vulgáris stílusban -, hogy Palm Beachben hogyan próbált meg sikertelenül "rámászni" egy asszonyra, pedig tudta róla, hogy férjnél van. Majd arról beszélt, hogy ő bizony szívesen megfogdos nőket, rájuk mászik, rögtön csókolgatja őket, és ha valaki sztár, ez jár neki. Mindezt republikánus politikusok által is gyomorforgatónak minősített stílusban adta elő.

A milliárdos azt is mondta a műsorvezetőnek: "ha sztár vagy, akkor a nők hagyják is neked, akkor bármit megtehetsz". A műsorvezető heherészve helyeselt.

A videó, amely két nappal a következő elnökjelölti vita előtt került nyilvánosságra, és óriási felháborodást keltett.
Donald Trump végül szombaton hajnalban videót tett közzé, amelyben bocsánatot kért.
Nem hagyta ki ugyanakkor az alkalmat, hogy felidézze a Bill Clinton volt elnök tekintélyét megtépázó, húsz évvel ezelőtti Lewinsky-botrányt is.