Csoda kell a koralltelepek megmentéséhez, de már tudjuk, milyen csoda

Fotó: AFP / HASSAN AMMAR

-

A korallzátonyok a klímaváltozással járó kétféle jelenség miatt is veszélyben vannak. Az egyik a tengerek savasodása, amit a légkör növekvő széndioxid szintje okoz, a másik pedig a tengerek felszínének felmelegedése - írja a Futurity.


A jövőben sokkal gyakrabban fog fellépni a korallfehéredés, ami a zátonyok színének elveszítésével járó jelenség - állítja Peter Mumby, a Queensland Egyetem professzora szerint. A professzor szerint csak a geoengineering (magyarul geomérnökség vagy Föld-mérnökség), azaz a Föld klímájának ügyes módosítása védheti meg a korallzátonyokat.Az egyetem kutatói a napsugrázás-menedzsment (SRM, solar radiation management) nevű technológiát javasolják. Olyan gázt juttatnának a sztratoszférába, amelynek részecskéi visszatükröznék a napsugárzás egy részét, így kevesebb fény érné a korallok benépesítette területet.


A geoengineering egy másik, vágyott technológiájával is számoltak a kutatók, ez a széndioxid levegőből való kivonása. Az adatok azonban azt mutatták, hogy a napsugárzás-menedzsment jobb hatásfokkal képes megvédeni a korallokat.

Az Exeteri Egyetemen dolgozó Peter Cox szerint a tanulmány arra is rámutat, hogy a választás a valójában arról szól, hogy kitartunk-e a szén-dioxidkivonás mellett és beletörődünk-e a koralltelepek nagy részének elvesztésébe.