Csoda, hogy csak most lett az internet leggyűlöltebb embere

-

Az AIDS-gyógyszer árát hirtelen az egekbe emelő Martin Shkreli karrierjét zaklatások, lejáratások és milliárdos csalások szegélyezik. Közben Amerika már kezdi meglátni a jót a lépésében – van, aki egyenesen hősnek nevezi, mert a brutális döntés után végre téma lett a gyógyszerár-szabályozás és a szabad kapitalizmus.


Cecil gyilkosa, László Petra, Martin Shkreli – az internet leggyűlöltebb embere cím nem időzik sokáig egy helyen. Miután több mint 5000 százalékkal megemelte a toxoplazmózis-fertőzés kezelésére használt Daraprim gyógyszer árát (adagonkénti 13,5 dollárról 750-re), Martin Shkrelit a nemzetközi sajtó és a kommentelők totális össztűz alá vették, nagyjából megegyezve abban, hogy ő testesíti meg mindazt, ami csak rossz a kapitalizmusban. Ráadásul, mivel a toxoplazmózis egészséges immunrendszerű embereknél tünetmentes, a HIV-fertőzött betegek szervezetére azonban veszélyes, a pirula gyakorlatilag életmentő AIDS-gyógyszerként vált ismertté.


Így még annak a történelmi pillanatnak is tanúja lehetett a világ, hogy a demokrata és a jelenleg legesélyesebb republikánus elnökjelölt, Hillary Clinton és Donald Trump egyetértsenek valamiben: nevezetesen, hogy kezdeni kell valamit a Shkreli-féle, betegeken nyerészkedő emberekkel.Noha a 32 éves Shkreli csak most robbant be igazán a köztudatba, New York-i pénzügyi körökben egyáltalán nem volt ismeretlen a neve. A sokak által renegát zseninek tartott fiatal hedge fund menedzser lépéseit a Bloomberg pénzügyi szaklap is nyomon követte, sőt, 2012-ben a Forbes beválogatta a „30 Under 30” nevű, befolyásos 30 év alattiak listájára.


Csakhogy Martin Shkreli pályáját már a korai indulásától kezdve botrányok és erkölcsileg támadható lépések kísérték.


Mi az a hedge fund?

A hedge fund leegyszerűsítve egy meglehetősen kockázatos, zárt kör számára elérhető, komplex befektetési alap, amelynek menedzserei jellemzően agresszív stratégiát követve próbálnak nyereséget elérni.

A ma született fekete bárány

Shkreli albán és horvát bevándorlók gyermekeként egy brooklyni munkásosztálybeli családban nőtt fel. Tanulmányaival gyorsan haladt, néhány osztályt át is ugrott. 2004-ben szerezte meg gazdasági diplomáját a Baruch College-on New Yorkban.


Első munkáját 17 évesen szerezte – egy Jim Cramer nevű tévés személyiség által alapított hedge fundnál gyakornokoskodott. Bár csak aktákat kellett volna tologatnia, a fiatal Shkreli rávette a vállalatot, hogy shortolják egy bizonyos biotech cég papírjait, vagyis a részvényeinek az esésére fogadjanak. Az ötlet olyannyira bejött, hogy az még a pénzügyi felügyeleti szervnek, a SEC-nek is felkeltette a figyelmét: a 19 éves Shkrelit azzal gyanúsították, hogy a megérzéseknél kézzelfoghatóbb, viszont kevésbé legális eszközöket vetett be a siker érdekében. A SEC végül mindent rendben talált.

2006-ban megalapította saját hedge fundját, az Elea Capital Managementet. A vállalat egy évvel később már le is húzta a redőnyt, mivel a Lehman Brothers 2,3 millió dolláros pert akasztott a nyakába. A pénzt végül sosem gyűjtötte be a bank, mivel még azelőtt összeomlott a pénzügyi válság következtében, hogy ezt megtehette volna. 2008-ban Shkreli újabb hedge fundot alapított, az MSMB Capital Managementet.

Mindeközben azzal híresült el, hogy tőzsdei pletykaoldalakon biotech cégek papírjait sározta be, majd ezeknek a részvényeknek a zuhanására fogadott. Nem meglepő módon nem ő lett a legnépszerűbb név a biotechnológia világában. 2012-ben azzal vádolták meg, hogy haszonszerzés céljából manipulálni próbálta az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóságot (FDA), azonban ismét karcolás nélkül megúszta a dolgot.Szia, édes!

2011-ben egy éles fordulattal a biotech cégek lejáratása helyett maga is alapított egyet Retrophin néven. Az új vállalat missziója hivatalosan az volt, hogy ritka, egzotikus betegségekre keressen gyógymódot, azonban sokan azt gyanították, hogy valójában a Retrophin részesedéseivel és kifizetéseivel akarja valahogy kiengesztelni a bebukott hedge fundjának befektetőit. Egyébként már akkor is meglépett egy brutális gyógyszeráremelést: egy gyógyíthatatlan vesebetegség tüneteit kezelő szernek vitte fel hússzorosára az árát.


A gyanakvásból vád lett, így 2014-ben kidobták a saját cégéből, egy évvel később pedig a Retrophin 65 millió dollárra perelte Shkrelit, aki viszont 70 millió dollárra perelte vissza az általa alapított vállalatot. A perek azóta is folynak.

Shkreli még a Retrophin élén volt, amikor 2013-ban egy félresikerült üzlet miatt összeveszett az egyik kollégájával, Timothy Pierottival. Ez még nem is lett volna feltétlenül gond, hiszen előfordul ilyen az üzleti életben. Csakhogy Shkreli egészen bizarr módszerhez nyúlt, hogy visszaszerezze azt a pár millió dollárt, ami szerinte járt neki: elkezdte lényegében minden létező médiumon keresztül zaklatni Pierottit és családját.2013 januárjában az akkor még gyanútlan Pierotti felesége kapott egy e-mailt, melyben Shkreli részletekbe menően beszámolt arról, hogy a férje mennyire semmirekellő ember és mihaszna alkalmazott, majd hozzátette, hogy „Remélem, hajléktalanokká váltok a négy gyereketekkel együtt, mindent meg fogok tenni, hogy így legyen!”

A zaklatás egész évben folytatódott, még Pierotti idős apjának és 16 éves fiának is írogatott Facebookon, és a LinkedInen is záporoztak az üzenetek. Pierotti feleségének pedig számos olyan sms-t is küldött, amelyben csak annyi állt, „Szia, édes”.

A dologból végül rendőrségi ügy lett. A hatóságok szerint Shkrelinek sikerült feltörnie Pierotti Gmail-fiókját, onnan pedig bejutott a különböző közösségi médiás fiókjaiba. Végül a jelszavak birtokában Pierotti nevében kezdett Pierottit gyalázó bejegyzéseket posztolgatni annak saját Facebook-falára.


Velem ne baszakodj!

A Daraprim amerikai forgalmazási jogát felvásárló Turing Pharmaceuticalst azt követően alapította, hogy kirúgták a Retrophintól. Shkreli azzal indokolta az ugyan speciális, de hat évtizede forgalomban levő gyógyszer árának radikális emelését, hogy eddig egy Aston Martint árultak egy bicikli áráért. „Az, hogy most egy Toyota árát kérjük, nem hiszem, hogy bűntény” – fogalmazott már a Turing vezérigazgatójaként, hozzátéve, hogy a profitot a 62 éves formula korszerűsítésére akarják fordítani.


A magyarázat azonban nem hatotta meg sem az újságírókat, sem a választási kampányban rivalizáló politikusokat, sem pedig a közvéleményt, így gyűlölködő kommentek egész lavinája zúdult az új közellenség nyakába. Ezekre ő általában egy-egy rappertől vett idézettel válaszolt a Twitteren, például a Wu Tang Clan klasszikusával: „Velem ne baszakodj!”


Martin Shkreli


Shkrelinek az idézeteken túl is szoros kapcsolata van a zeneiparral. Illetve volt, amíg a Collect Records nevű kiadó – melynek közel 1 millió dolláros befektetéssel kisebbségi tulajdonosa volt – meg nem szakított vele minden kapcsolatot a botrány kirobbanása után. „Soha az életben nem gondoltuk volna, hogy ilyen botrányba keveredik. Mindannyiunkat váratlanul ért és felháborított” – nyilatkozta Geoff Rickly, a kiadó alapítója.


"Never in a million years did any of us expect to wake up to the news of the scandal that he is now involved in. It...

Posted by Collect Records on Wednesday, September 23, 2015

Sokan azonban üdvözlik Shkreli radikális lépését: a Vox például egyenesen amerikai hősnek nevezte. Persze nem azért, mert egyetértenének vele, hanem mert úgy gondolják, a mostani botrány – és a vele járó reflektorfény – az FDA olyan reformjait indíthatja el, melyek a gyógyszerárak szigorúbb ellenőrzését és a Darapriméhoz hasonló árrobbanások megelőzését eredményezheti.


Ennek ellenére az eleinte nagyon beleállós Shkreli – látva, hogy a negatív hírnév mennyit árthat az üzleti kapcsolatainak – meghátrálni kényszerült, és bejelentette: elérhető árúvá teszik a Daraprimot. Azt azonban nem árulta el, hogy mikor és mennyivel. Amerika azóta a nagy lépésre vár.