Csoda csoda hátán, ez kell a hokisok bennmaradásához

Fotó: MTI/EPA / Anatolij Malcev

-

A magyar válogatott felkészültségét, fegyelmezettségét és az összpontosítást dicsérte Rich Chernomaz szövetségi kapitány a fehéroroszok felett aratott történelmi, 5-2-es győzelem után az oroszországi jégkorong-világbajnokság szombati játéknapján.


Chernomaz a találkozó utáni sajtótájékoztatón kiemelte: a mostani válogatott más volt, mint egy nappal korábban az amerikaiak ellen.

„Nagyon felkészültünk a fehéroroszokból, az eltervezett játékot szinte végig tudtuk hozni.


A kritikus szakaszokban is jól döntöttünk, így a korábbiakhoz képest kevesebb sansza volt az ellenfélnek.

Maradt esély a bennmaradásra, ami a magyar-német, illetve a fehérorosz-francia meccstől függ” – tette hozzá a magyar kapitány. Megjegyezte, hogy a tavalyi, krakkói feljutáshoz hasonló érzése lehetett mindenkinek, a szurkolóknak is, játékosoknak is, akkor ugyancsak üres kapus góllal alakult ki a végeredmény, és akkor is hasonló eufóriát váltott ki.


Hasonló érzés, mint a feljutásnál


„Csalódott vagyok az eredmény miatt. Nem tudtunk elegendő helyzetet kialakítani a győzelemhez. Tavaly még a negyeddöntőért harcoltunk, most pedig néhány játékos teljesítménye, az emberelőny és emberhátrányos helyzetek kihasználása, valamint a kapusteljesítmény miatt a bennmaradásért” – mondta Dave Lewis, a fehéroroszok szövetségi kapitánya, aki kiemelte: a magyarok remek meccset játszottak és kihasználták a lehetőségeiket.

A két emberhátrányos gólt szerző Vas János azt hangsúlyozta: ugyan most lehet kicsit örülni, de még nincs vége a vb-nek, és mivel a válogatott ismét saját kezébe vette a sorsát, nem szabad kiengedni. „A németek ellen két nap múlva ismét csodára lesz szükség. Ugyanilyen fegyelmezetten kell játszani akkor is."


vas szerint újabb csoda kell


A 19 lövésből 17-et megfogó Rajna Miklós kitért rá, hogy mindenki bízott a másikban, így igazi csapatsiker a mostani. „Végre tudtunk helyzeteket kialakítani, és azokat be is lőttük. Amikor pedig védekezni kellett, akkor meg a védelem volt jó. Sok segítséget kaptam a társaktól” – mondta Rajna.


Rajna kapott két gólt, de remekül védett


„Bízunk benne, hogy ilyen játékkal sikerül bennmaradnunk. A németek ellen sem adjuk fel, pedig ők az esélyesek. Próbáltam higgadt maradni a kiugrásomnál, néztem, mire készül a kapus, ezért lőttem az ő jobb oldalára a korongot” – mondta Sebők Balázs, aki 25 találkozó után volt ismét eredményes.

Nagy Gergő örült annak, hogy ismét sikerült történelmet írniuk, 77 év után szerzett pontot az élvonalban a válogatott.