Csőd szélén az Ulpius-ház

Forrás: Fifty Shades of Grey

-

A könyvkiadó eddig nem megerősített hírek szerint csődvédelmet kért kedden.


A Hvg.hu információi szerint az Ulpius-ház vezetője, Kepets András tegnap közölte a csődvédelmet a munkatársakkal, továbbá leltározást tartanak a boltokban, a cég könyvraktárait pedig lezárták.

Az Ulpius-ház a kilencvenes évek elején indult egészen kis kiadóként, a kétezres évek elején érte el első szakmai sikereit, például az év kiadója lett a Könyvfesztiválon 2002-ben, az elmúlt pár évben pedig kizárólag sikerkönyvek kiadására állt rá, illetve kizárólag Ulpius-könyveket árusító boltokat nyitott. Ez szembement azzal az általános hazai trenddel, hogy a könyvterjesztők bekebelezték a kiadókat: az Ulpius saját terjesztő hálózatot épített, 11 budapesti és négy vidéki boltja volt.

Az Ulpius adta ki Fejős Éva, Vass Virág és Frei Tamás könyveit többek között, illetve A szürke ötven árnyalatát, amely állítólag 200 ezer példányban jelent meg, A tömeggyártásra ráálló kiadó fizetéspolitikája mind a fordítók, mind a szerzők körében rossz hírű volt, a fordítások minősége pedig hírhedten gyenge.

A Céginfóban található adatok alapján jól megy az Ulpiusnak, 2009 óta folyamatosan növekedett, ám az utolsó beszámoló 2013-as, írja az Index. Abban az évben 120 millió nyereséget termelt a cég. Azóta azonban nincs adat.