Csipes visszalépésével szabad az út Kozák előtt Rio felé K-1 500-on

Fotó: MTI / MOB/Szalmás Péter

-

Csipes Tamara nem utazott ki a duisburgi kajak-kenu világkupára, így a női K-1 500 méter másik magyar indulója, Kozák Danuta számára szabaddá vált az út az olimpiai csapatba kerülésre.


A múlt heti, szegedi válogatóversenyen Kozák nyerte a számot Csipes előtt, s a válogatási elvek szerint a pénteken kezdődő németországi vk ebben a számban a második válogatónak számít.


„Csipes Tamara végül úgy döntött, hogy ezt a számot elengedi és készül tovább a júniusi otthoni válogatóra, amelyen párosban és négyesben próbál majd bekerülni az olimpiai indulók közé" – mondta az MTI-nek Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője.


Kozák Danuta Rióban védheti meg a Londonban szerzett olimpiai bajnoki címét


„Az első válogató után megbeszéltük Kárász Annával, hogy a folytatásban együtt próbálkozunk" – idézi a magyar szövetség honlapja az ötszörös világbajnok Csipes Tamarát, aki a múlt heti válogatón még Kovács Katalinnal ment párost.

„Sokat gondolkoztam azon, hogy mit kellene tennem, de azt hiszem, jó döntést hoztam azzal, hogy kihagyom a világkupát és ezt az időt is edzésre szánva felkészülök a második válogatóra" – mondta Csipes Tamara. Mint hozzátette, Kozák Danuta biztosan nyeri az egyest, így ő a négyes tagjává is válik. A maradék három helyért „jó páran versenyfutásban vagyunk, s a kvótaszámok miatt a győztes páros szintén ott lesz a négyesben. Nem akarok úgymond két szék közül a pad alá esni és megint lemaradni egy olimpiáról, nem akarok ismét a második sor lenni, ezért én most elsősorban a párosra koncentrálok" – indokolta döntését Csipes Tamara, aki eltiltásából visszatérve az idei első – tájékoztató – versenyen legyőzte Kozákot 500 egyesben.


Csipes Tamara számot és társat is váltott: egyes helyett párosban, Szabó Gabriella (elől) helyett Kárász Annával indulna Rióban


A honvédos kajakos lépése egyben azt is jelenti, hogy ha a szám londoni bajnoka, Kozák Danuta teljesíti a versenyét Duisburgban, azaz rendben letudja a futamát, bekerül a riói magyar csapatba. A női kajak szakágban öt kvótája van a magyaroknak Rióra.

A hétvégi vk két másik számban, női K-1 200 méteren (Douchev-Janics Natasa, Lucz Dóra) és férfi C-2 1000 méteren (Vasbányai Henrik, Mike Róbert; Fekete Ádám, Petkó András) is olimpiai válogató a magyar indulók számára.

A vk programja:
péntek:
előfutamok 8.30
középfutamok 14.00
szombat:
előfutamok 8.40
középfutamok 9.55
döntők 12.30
előfutamok 15.00
középfutamok 17.10
vasárnap:
döntők 10.30