Csing-dinasztiabeli hadihajó roncsát fedezték fel a Sárga-tengerben

-

A 121 évvel ezelőtti első kínai-japán háborúban a Sárga-tengeren elsüllyesztett hadihajóként azonosítottak egy tavaly felfedezett roncsot az északkelet-kínai Tantung város kikötőjénél.


Csou Csujsuj, a víz alatti kulturális örökségekkel foglalkozó hivatal illetékese szerint az elmúlt két hónapban felszínre hozott több mint száz lelet alapján a szakemberek megerősítették, hogy a néhai Pejjang flotta négy hajójának egyikét, a Csejüan nevű cirkálót rejti a hullámsír. A szakember szerint a hajó nevének karaktereit fedezték fel egy porcelán tányéron.


Csou szerint a Csejüant és testvérhajóját, a Csingjüant egy brit vállalat tervezte és gyártotta, speciális terítékkel is felszerelte őket. A Csingjüanról származó tányérok egyikén ugyanolyan betűtípussal készített feliratot találtak, mint amilyet a másik cirkáló egy porcelánján.

Az ötven méter hosszú, sértetlen hajótestet a parttól nagyjából 18,5 kilométerre fedezték fel tavaly, amikor az északkelet-kínai Tantung város kikötőjének építkezéséhez végeztek feltáró munkálatokat. Az akkor Tantung 1-nek elnevezett lelet belseje súlyosan roncsolódott.

A Csing-dinasztia császári flottájához tartozó 1600 tonnás csatahajó társaival együtt tengeri ütközetben süllyedt el a Sárga-tengeren 1894. szeptember 17-én.

A kínai történészek szerint az elveszített hajók a korabeli Kína legmodernebb vízi járművei közé tartoztak. Nagyobbak voltak és jobban fel voltak fegyverezve, mint a japánok, de lassabban haladtak náluk, és nem rendelkeztek elegendő lövedékkel.

A történelmi dokumentumok szerint a Csejüan kapitánya, Teng Si-csang nem volt hajlandó elhagyni súlyosan sérült, lángba borult, süllyedő hajóját.