Csillog, és láthatatlan is tud lenni

Fotó: Vimeo / liquidguru / Vimeo / liquidguru

-

Nem a valóság programozásába csúszott hiba, csak egy furcsa állatot kaptak lencsevégre. A tengeri zafír hol kéken csillog, hol pedig teljesen eltűnik a szemünk elől.


„A legszebb állat, amit sosem láttál” – így adott hírt a Deep Sea News arról, hogy lefilmeztek egy mélytengeri rákocskát. A tengeri zafír (Sapphirina) néven emlegetett parányi állat a dél-afrikai Dunbar partjai közelében bukkant fel szép kék árnyalattal, majd szaggatottan eltűnt, és ismét felbukkant. A különleges jelenségnek a rák testének furcsa, csillogó felszíne és az állat eddig nem teljesen ismert társas interakciói lehetnek az okai – írják a honlapon. Az élőlény a tengeri tápláléklánc alján helyezkedik el, Afrikán kívül a világ számos pontján felbukkant. A japán halászok például „tama-mizu”-nak nevezik azokat a vizeket, ahol feltűnik – ez nagyjából annyit tesz, hogy kincses tenger.


Íme a tengeri zafír


De mitől kék?

Az élőlények csillogását a sejtjeikben található mikroszkopikus kristálylapok okozzák. A rétegek olyan távolságra vannak egymástól, ami megfelel a kék fény hullámhosszának. A többi színt nem tükrözi vissza az állat teste, a kék fény viszont akadálytalanul halad át a lemezek között. A tengeri zafír teste ettől a jelenségtől eltekintve szinte teljesen átlátszó, ennek köszönhető, hogy hol csillogó kéken látjuk, hol eltűnik a szemünk elől.