Csíkszereda polgármestere köszöntötte a szekust, aki aztán elszaladt

Fotó: Getty Images/Express/D. Thiel / Getty Images/Express/D. Thiel

-

Nyilvánosan hívta fel a figyelmet egy csütörtöki rendezvényen Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere titkosszolgálati megfigyelésére – írta a Székelyhon.ro portál. Tavaly augusztusban már egyszer elkapta az őt megfigyelő hírszerzőt, aki azóta is végzi titkosszolgálati tevékenységét.


Ráduly Róbert Kálmán a Dózsa György halálának 500. évfordulója alkalmából szervezett konferencia megnyitóján vett részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületében. Az eseményen nyilvánosan is üdvözölte a titkosszolgálat jelen levő tisztjét, aki a köszöntés után sietve elhagyta a konferenciatermet.

Régóta ismerik egymást

Csíkszereda polgármestere tavaly augusztus 2-án üldözőbe vette és elfogta a most üdvözölt férfit, aki elmondása szerint akkor már hetek óta követte és fényképezte őt. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője pár nappal később elismerte, hogy a férfi – akit a polgármester a rendőrségnek átadott – a hírszerzés szolgálatában áll. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az illető szabadidejében a saját mobiltelefonját használva fényképezte a polgármestert, és nem teljesített semmilyen hivatali megbízatást. - A tavalyi incidens ügyében mindkét fél feljelentést tett. A titkosszolgálati tiszt azért, mert állítása szerint a polgármester megverte, és mert az incidens idején eltűnt az övtáskája. A polgármester viszont hivatali visszaélésért jelentette fel a hírszerzőt. Az illető sérülését azzal magyarázta, hogy az üldözés közben elesett és „csúnyán megütötte magát”.

Továbbra is figyeli

Ráduly Róbert Kálmán az MTI-nek csütörtökön elmondta, fel kívánta hívni a figyelmet arra, hogy az illető továbbra is megfigyeli. Hozzátette, a tavalyi incidens kapcsán tett feljelentések egyelőre a kivizsgálás szakaszában vannak.