Csiga, gomba, gyógynövény – lecsap a gyűjtögetőkre a kormány

-

A természetben gyűjtött terményekből származó bevétel 25 százaléka után adózni kell majd annak, aki nem vállalkozó vagy őstermelő – ez áll legalábbis a parlament előtt lévő adótörvény-módosító csomagban.


A törvényjavaslat indoklásában azt szerepel, hogy a vadon gyűjthető termékek (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, éti csiga) értékesítésre történő gyűjtése során jelenleg nincsenek egyértelmű szabályok az egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező személyek által gyűjtött termékekből származó jövedelmek adózására.


Természet – Erdei gomba

Máris tiltakoznak

A legszegényebbeket sarcolná a Fidesz, ami elfogadhatatlan - olvasható a Párbeszéd Magyarországért párt keddi közleményében, mely szerint a gyűjtögetési adó bevezetésével sok esetben a mélyszegénységben élők egyetlen jövedelemforrását adóztatnák meg, amellyel újabb családok megélhetése kerül veszélybe.

Azaz eddig is kellett volna adózni, ám egyebek közt a nem egyértelmű előírások miatt ezt a magánszemélyek közül valószínűleg nem sokan tették meg, így pedig gyakorlatilag adómentes volt gyűjtögetés eredményének értékesítése. Persze ha elfogadják ezt a szabályt, úgy fontos kérdés lesz, hogy az állam hogyan kívánja ellenőrizni ezen adás-vételeket, amelyekből előreláthatólag túl nagy bevétele nem is származna.

A kormány a mostani javaslattal egyébként azt szorgalmazza, hogy a felvásárlónak eladott áru bevételének 25 százaléka minősüljön jövedelemnek. A felvásárló az átvételkor állapítja meg és vonja le a gyűjtőnek kifizetett összegből – a bevétel 25 százalékát tekintve adóalapnak – az adót.