Csernobil: úgy volt, hogy megállították a lángokat, de mégsem

Fotó: MTI/EPA/Pool / Andrev Kravcsenko

-

Zorjan Skirjak, a rendkívüli helyzetek hivatalának vezetője legutóbb már arról beszélt, reméli, hogy ma sikerül lokalizálni az erdőtüzet.


Arszen Avakov ukrán belügyminiszter éjjel azt nyilatkozta, hogy hogy sikerült megállítani a lángok terjedését a csernobili atomerőmű atomtemetőjétől mintegy öt kilométerre.


Nincs ok a félelemre, nincs pánik. Ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet

– nyugtatta a közvéleményt Avakov Facebook-oldalán a kedd esti helyzetképről adva tájékoztatást.

Zorjan Skirjak, a rendkívüli helyzetek hivatalának vezetője viszont ma már úgy fogalmazott, a tűzoltók valószínűleg ma állíthatják meg a lángok terjedését a nem működő atomerőmű, illetve annak atomtemetője közelében. Skirjak hozzátette, hogy a tűz pillanatnyilag nem fenyegeti a csernobili telepet.

Korábbi nyilatkozataikban Avakov és Skirjak sem zárta ki, hogy szándékos gyújtogatás vagy a tűzzel való felelőtlen bánásmód miatt kapott lángra az erdő. Avakov szerint alapos a szándékos gyújtogatás gyanúja.

Az erdőtűz a Csornobilszka Puscsa nevű vállalat területén keletkezett. Kedd este mintegy 400 hektáron égett az erdő, és a tűz az erőmű irányában terjedt.

A szóban forgó céget honlapja szerint 1992-ben hozták létre a tiltott övezetben lévő erdők kezelésére. Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet – közismertebb nevén a „Zónát” – az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Az atomerőmű utolsó, még működő 3. reaktorblokkját 2000-ben állították le.

Az erőmű 4. reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt robbanás. Ez volt a világ legsúlyosabb atomerőmű-balesete. A reaktorblokk fölé emelt betonszarkofág védelmére jelenleg újabb védőburkolat épül, amely a tervek szerint 2016-ra készül el.