Cseresnyés: nincs és nem lesz általános munkaerőhiány

-

Az államtitkár szerint a szaktudást egyre inkább megbecsülik.


Jelenleg nincs általános munkaerőhiány Magyarországon, és a szakképzési rendszer átalakításával azt kívánják elérni, hogy a jövőben se legyen - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. Cseresnyés Péter szerint a szakképzési rendszer átalakításának egyik fontos része volt, hogy a szakközépiskolákból szakgimnáziumokat, a szakiskolákból szakközépiskolákat hoztak létre. Az elnevezés mellett a képzések is átalakultak, és bevezették a duális képzést, mely során a diákok elsajátíthatják a munkakultúrát is, ami sok esetben egyenes utat jelent a munkalehetőség megszerzéséhez.

Az államtitkár szerint a továbbtanulási lehetőség nincs kizárva, négy év után a szakgimnáziumot elvégzők egy éves ráképzéssel technológusok lehetnek; a szakközépiskolások három év után plusz kétéves képzéssel érettségit szerezhetnek, majd szakirányú továbbképzéseken vehetnek részt. Az is lényeges lépés volt, hogy 21 év helyett 25 éves korig lehet ingyen megszerezni az első szakmát; a második szakma megszerzése is ingyenes, de abban az esetben már a felnőttképzés keretei között kell tanulni.

Az elmúlt három év során 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, és a reálbérek is nőttek, ami jelzi, hogy a jó szaktudást egyre inkább megbecsülik a munkaadók - mondta Cseresnyés.