Cserbenhagyta a magyar méhészeket az EU?

Fotó: Dino Giordano (CC-BY 2.0) / Dino Giordano (CC-BY 2.0)

-

Egy fideszes EP-képviselő, Bánki Erik szerint megint harmadik országok kereskedelmének kedvezett az EU.


Az Európai Unió cserbenhagyta a magyar méhészeket – hangoztatta csütörtöki közleményében Bánki Erik fideszes európai parlamenti képviselő, arra reagálva, hogy az előző nap az EP olyan javaslatot fogadott el, amelynek alapján a jövőben nem kell feltüntetni a méz csomagolásán, tartalmaz-e génmódosított organizmust (GMO). Bánki szerint az Unió

„ismét a saját termelői érdekeit figyelmen kívül hagyva harmadik országok kereskedelmének kedvezett, súlyosan megsértve a fogyasztók választási szabadságát”.
A fideszes EP-képviselők és a magyar kormány „minden jogi és nem jogi, uniós és hazai eszközzel tovább fognak küzdeni a magyar méz GMO-mentessége érdekében”.


„Nincs igaza azért, mert mézet próbálni venni egy kaptárból, melyből a szomszédok azt régen kivették, könnyelmű játék és csak arra vezethet, hogy a méhek minket agyoncsípnek.”

(Úgy van! a jobboldalon. Zaj és közbeszólások a baloldalon: Méhészeti hasonlatok! Derültség a baloldalon.)

Méz, virágpor és GMO

Az uniós jog eddig nem rendezte egyértelműen, hogy a virágport minek kell tekinteni a mézben: alkotóelemnek vagy összetevőnek. Az Európai Bíróság egy 2011-es ítéletében összetevőnek minősítette, ám az Európai Bizottság által javasolt – és az EP által most elfogadott – pontosítás értelmében a pollen a méz természetes alkotóeleme, és nem külön összetevő. Ha külön összetevő lenne, akkor a csomagoláson is fel kellene tüntetni, ha a virágporon belül a GMO aránya meghaladja a 0,9 százalékot. Így viszont, hogy a pollen természetes alkotóelemnek minősül, már a méz egészéhez viszonyítva kell vizsgálni az arányokat, és miután a mézben nagyon kevés – mindössze 0,5 százalék – a virágpor, a méz teljes tömegéhez viszonyítva sosem fogja a benne lévő GMO aránya meghaladni a határértéket, ezért a csomagolásra sem kell ráírni.

MVH: Harmincmillió a méhészeknek

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a héten 30,5 millió forint támogatási összeg kifizetését teljesítette 288 méhész-gazdálkodó részére – közölte az MVH csütörtökön az MTI-vel. A méhész-gazdálkodók a 2013/2014-es végrehajtási évben beszerzett új eszközökre igényelhetnek támogatást az MVH-nál, mintegy 178,8 millió forint keretösszegig. Az 50-50 százalékban uniós és nemzeti finanszírozású intézkedés keretében biztosított támogatás célja a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelése. A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a vándoroltatáshoz, mézkinyeréshez és léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésére igényelt támogatások kifizetése folyamatos, azokat az MVH a kérelmek feldolgozásának ütemében teljesíti.