Csepeli hajléktalangyilkosság: tényleges életfogytiglan a fővádlottnak

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Tényleges életfogytiglanra súlyosította az öt halálos áldozatot követelő csepeli hajléktalangyilkosságok elsőrendű vádlottjának, a szerb állampolgárságú B. Dragannak a büntetését szerdán jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla.


A másodrendű vádlottat szintén életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, őt a leghamarabb – az elsőfokú ítéletben szereplő 30 év helyett – 40 év múlva helyezhetik feltételesen szabadlábra. Az ítélőtábla több más vádlott esetében is súlyosította a Fővárosi Törvényszék korábbi döntését.


A nyomozás 2011. augusztus 3-án indult azért, mert egy csepeli sértettet elcsaltak a lakásáról, bántalmazták, elvették értékeit, és egy gödörbe vetették. A megkötözött, nyakig a földbe beásott férfinak sikerült kiszabadulnia. Ennek az ügynek a vizsgálata során derült fény két súlyosabb bűncselekményre: egy nyáregyházi család és egy diósdi férfi megölésére. Az ügyben kilenc ember ellen emeltek vádat.Az Origo tudósítása szerint a bíró Truman Capote művét, a Hidegvérrelt emlegette, amikor a bandáról beszélt. Egy család négy tagját például viccelődve égették el a vádlottak, miután vezérük, Dragan rántózsinórral megfojtotta őket.

A férfinek nyolc segítője is volt. Az Ítélőtábla bírója szerint nem állapítható meg, hogy ők a Dragantól való félelmükben segédkeztek a gyilkosságokban. A bíró utalt rá, hogy volt olyan áldozatuk, akit nem a szerb férfi választott ki, hanem a másodrendű vádlott. Őt egy fához kötözték, és Dragan 15-ször lőtte arcon riasztópisztollyal.

A bíró egy másik esetben sem találta bizonyítottnak, hogy azért segítettek Dragannak a hajléktalanok a gyilkolásban, mert féltek tőle – írta az Origo.