Csendes egyensúlyromlás kezdődött

Fotó: MTI Rt. Fotószerkesztőség / Kálmándy Ferenc

-

Nem túl meggyőző a magyar gazdaság telesítése a GKI szerint, s ezen csak ront a kormány költekező attitűdje.


A magyar gazdaság idei növekedése a tavalyihoz és a régió más országaihoz képest is lassú, bár a második fél évben némi gyorsulás valószínű – közölte a GKI Gazdaságkutató. A magyar gazdaság 2016 első fél évében 1,7 százalékkal növekedett a 2015 első fél évi 3,1 százalékkal szemben; az EU-ban használt statisztika szerint a GDP első fél évi növekedése 1,2 százalék.

A második negyedévi növekedés érezhetően magasabb volt az első negyedévinél, és további gyorsulás valószínű, ugyanakkor rendkívül valószínűtlen a kormány által várt 2,5 százalékos, és különösen az MNB által prognosztizált 2,8 százalékos idei növekedés elérése - közölte a gazdaságkutató. A GKI egyelőre nem változtat 2 százalékos idei növekedési előrejelzésén, de az ennél kisebb ütemnek nagyobb a valószínűsége, mint a magasabbnak – áll a közleményben.


Államháztartási kosár gyerekrajzon


Az első fél évi magyar növekedéshez képest a lengyel dinamika 2,8 százalék, a szlovák 3,7 százalék, a román 5 százalék volt – az EU átlag ugyanakkor az 1,8 százalékot sem érte el. A GKI az elemzésében kiemelte: az elmúlt hónapokban a gazdaságpolitikában csendes egyensúlyrontó változás kezdődött. A kormány a számszerűen kedvező év eleji adatok alapján júniusban módosította a 2016. évi költségvetést, mintegy 500 milliárd forintot osztva szét, őszre pedig gazdaságélénkítő csomagot ígér. Ennek kényszerű kiadásai is lesznek, például a kórházak újratermelődő adósságállománya miatt.

S bár az államháztartási hiány az első hét hónapban kedvezőbb volt, 2016-ban a tervezett 2 százaléknál magasabb, 2,3 százalékos deficit valószínű. A GDP-arányos államadósságban a GKI csak szerény csökkenésre, 75 százalék körüli év végi értékre számít, mivel az új EU-pályázatok gyorsított beindításához szükséges költségvetési megelőlegezést csak részben tudja ellensúlyozni a földárverési bevételek adósságcsökkentésre tervezett fordítása, a GDP pedig elmarad a kormányzat által prognosztizálttól – közölte a GKI Gazdaságkutató.