Csellel temették újra az állítólagos Petőfit

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Szenzorok őrzik a csontváz nyugalmát, amely vagy Petőfi Sándorhoz tartozott vagy egy burját nőhöz.


Hullámvasút volt a július 17-ére hirdetett Petőfi-emléknap. Falusi március 15-i megemlékezéssel indult, énekelt versekből rendezett megasztárral és a rejtélyes bábjátékosokról szóló elmélkedéssel folytatódott. Valószínűleg az egyetlen hely volt a Papp László Sportaréna pénteken, ahol a közönség megtapsolta a burját, az orosz és a kínai kormányt, pfujolta viszont a Magyar Tudományos Akadémiát. De haladjunk sorban.

Az emléknap alapvetően a makói Forgó Táncegyüttesnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező műsorával kezdődött. Mp3-ból felsírt a kis Petőfi, aztán néptáncolt karddal, felvonult a nyolcvanas évek szintetizátorral megküldött rockjára, végül meghalt Segesvárnál, majd még hosszan énekelt. Mindezt a Sportaréna előtt, 30-sok fokban, árnyék nélkül. Csak úgy folyt a veríték a gyolcsinges, kokárdás közönség homlokáról.A Sportarénában megrendezett program viszont már a provokátorokra figyelmeztető felszólítással – önök között ülnek, ne dőljenek be nekik! – és a a rejtélyes hatalmakra utalgatással kezdődött. A programban is meghirdetett Petőfi-oratóriumról azonban szerencsére kiderült, hogy többnyire rádiópopos, folk-rockos versfeldolgozásokból áll. Janicsák Veca még azt is bebizonyította, hogy akár Petőfire is lehetne lassúzni. (Azt, hogy csillagot választani lehet, rég tudjuk.)


Így faragták a sírkövet


Mikor a program már felpuhult volna, Morvai Ferenc, a Petőfi Emlékbizottság elnöke lépett a színpadra és ledobta a bombát. Közölte, eltemették a csontokat, amelyek a Megamorv-Petőfi Emlékbizottság szerint a költőhöz tartoznak.


Egy pici turpisságot elkövettem, mert a hatalom mindent megtett, hogy ez a nap ne jöjjön el

– vallotta be Morvai az arénában, majd elmesélte, hogy strómanon keresztül vettek egy sírhelyet a Fiumei úti temetőben, amelyre síremléket is építettek. Morvai szerint Petőfi – az ő Petőfije – már erős vasbeton szarkofágban nyugszik a Fiumei úton. Két közjegyző, tizenhat tanú és kontrollanyag vételezése mellett földelték el az 1989-ben megtalált testet.


A rejtélyes háttérhatalmak sem bírtak el Morvaival, eltemettetett egy csontvázat


Morvai állítása szerint július 17-e délelőttjén történt meg a Barguzinban talált test eltemetése. Titokban, mert attól félt, hogy megakadályozzák ebben. A szarkofágra pedig azért volt szükség, mert „elárulták nekem, hogy ha eltemetem Petőfi Sándort, akkor egy éjjel majd kicserélik a csontokat, és bejelentik, hogy nőt temettem el:


Olyan műszerek vannak a szarkofágban, hogy ha valaki megbontja, akkor 21 évig jelez nekem és egy külföldi vevőberendezésnek.

Morvai világmagyarázata során kitért az összes aktuális politikai kérdésre. A jelenlevők megtudhatták, hogy Magyarország a megsemmisülés küszöbén áll. Valakik pénzt adtak a „nem idén barnult embereknek”, hogy idejöjjenek Magyarországra, és ha nem figyelünk, rabszolgasorba fogják hajtani a magyarokat. (Taps.)


„Ha férfi házasodik férfival és nő a nővel, hogy lesz abból gyerek. Ez is a nyugati hatalmak agyréme” – hangzott el a Pride kapcsán. De ezt legalább – Morvai szerint – nem valakik szervezték, hanem maguk a nyugati hatalmak.


Varga Béla az 1989-es barguzini expedícióról


Ismételten elhangzott a figyelmeztetés a jelenlévő provokátorokra, majd a műsor a székely himnusszal ért véget.


Kit temettek el?

Morvai Ferenc vállalkozó és Kiszely István antropológus 1989. július 17-én jelentették be, hogy a Bajkál-tó melletti Barguzinban megtalálták a 33 éves korában, betegség következtében elhunyt Petőfi Sándor maradványait. A kutatást egy pár évvel korábbi a barguzini Petőfi-legendáról szóló újságcikkekre alapozták – emlékeztet a Morvaiék „kutatását” kronologikusan felidéző Történelemtanulás blog. A legenda röviden annyi, hogy Petőfi nem esett el Segesvár alatt, hanem Szibériába hurcolták hadifogolyként. Barguzinban még hét évig élt, verseket írt oroszul, majd egy betegség elvitte.

Petőfi újratemetése,

Ha ötvenezer ember nem is jelent meg, legalább ezren elmentek zászlót lengetni


A Morvai által megtalált és hazahozott csontváz eredetiségét a Magyar Tudományos Akadémia nem ismerte el, véleménye szerint női csontvázat hoztak haza a kutatók. Ezt pedig egyetlen, a Megamorv-Petőfi Bizottság által elvégeztetett vizsgálat sem cáfolta eddig meg. A kínai szakértők által megtalált hasonlóságok az MTA közleménye szerint olyan részeire vonatkoznak a mitokondriális DNS-ben, amely nem a Petőfi-családban, hanem az európai emberek körében azonosak.