A csehek erőszakkal elveszik a menekültek pénzét, állítja az ENSZ

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

Csehország régóta szisztematikusan megsérti a menekültek jogait, hogy elriassza őket attól, hogy az ország területére lépjenek, illetve ott menedéket kérjenek, állítja az ENSZ emberi jogi főtanácsosa.


Szaid Raad Al Husszein azt mondta, hogy a hatóságok megalázó körülmények között, akár 90 napig is fogva tartják a migránsokat, ráadásul a bőrükig átkutatják őket, hogy megtalálják a pénzüket, amit aztán elvesznek, hogy hozzájáruljanak vele az eltartásukhoz.

A Cseh Köztársaság az európai országok között egyedülálló módon már régóta hosszú időre őrizetbe veszi a migránsokat. Husszein szerint a fogadóállomás Beza-Jezovában még a cseh igazságügyi miniszter szerint is „rosszabb mint a börtön".

A főtanácsos arról is beszélt, hogy megdöbbentették a cseh köztársasági elnök, Milos Zeman "iszlámgyűlölő" megnyilvánulásai

Zeman elnök nemrég egy hentesboltot látogatott meg, ahol újságíróknak azt mondta, hogy a muszlim menekültek nem tisztelik a cseh törvényeket, viszont halálra kövezik a házasságtörő nőket és levágják a tolvajok kezét. Az elnök szóvivője szerint Zeman "külföldi nyomásra" nem fog változtatni a véleményén.