Csehország és Szlovákia átengedné a menekülteket vonaton

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A feltétel, hogy Magyarország és Németország állapodjon meg a menekültválság kezelésében - jelentette be a két ország belügyminisztere. A németek és a franciák által javasolt kvótarendszert – hasonlóan a magyar kormányhoz – a csehek és a szlovákok is elutasítják.


"Ha Németország ígéretet tesz rá nyilvánosan, hogy befogadja azokat a szíriai menekülteket, akiket egy másik európai országban regisztráltak, és nem küldi vissza őket, akkor készek vagyunk megnyitni egy folyosót, amennyiben Magyarország és Németország között is egyezség születik"

- közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal.

Diplomáciai források szerint már korábban felmerült, hogy a legjobb lenne szabad vasúti folyosót biztosítani Budapest és Berlin között, de ennek feltétele, a két fél valamiféle megállapodása. Amennyiben a felek megállapodnak Prága és Pozsony készen áll egy ilyen korridor kialakítására. A cseh sajtó szerint Németország eddig nem nyilatkozott egyértelműen, és nem kérte egy ilyen vasúti folyosó megnyitását.

Chovanec és Kalinák ugyanakkor újra elutasította a menekültek kötelező befogadási kvótáit, amelyeket az Európai bizottság javasolt. Egyaránt úgy vélték, hogy az ilyen kvóták értelmetlenek.

„A kötelező kvóták nem oldanak meg semmit" - jelentette ki Chovanec. Hozzátette: a menekültek egyértelműen Németországba akarnak menni, és ezt nem lehet megakadályozni.

„Számunkra a kvóták elfogadhatatlanok" - osztotta az álláspontot Robert Kalinák.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy szigorítani kell a külső schengeni határok őrzését és határozott intézkedéseket kell foganatosítani az embercsempészek ellen. Ugyanakkor Európának segítséget kellene nyújtani a helyzet stabilizálásához azokban az országokban, ahonnan a migránsok érkeznek.