Csehország csatlakozott Angliához, Hollandia megint kikapott

Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

-

Lettországi győzelmével a cseh válogatott jutott ki másodikként a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokságra. Hollandia már csak negyedik a csoportjában. Walesnek kell még egy pont.


A csehek abban a tudatban léptek pályára Rigában, hogy, ha ők győznek, a hollandok pedig kikapnak Törökországban, akkor már foglalhatják is a szállást Franciaországban. Ennek megfelelően a 25. percben David Limbersky, és a Dárdai Pál által nyáron a Hertha Berlinhez csábított Vladimir Darida révén már 2-0-ra vezettek. És ugyan a lettek a 73. percben Arturs Zjuzins révén szépítettek, a csehek már nem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból.


A sikeres kórusműhöz nagy segítséget nyújtottak a törökök, akik nem kímélték a futballtörténelme egyik legmélyebb válságát élő Hollandiát, és a csehek példáját követve az első félóra letelte előtt Özyakup és a Barcelona középpályása, Arda Turan révén már 2-0-ra vezettek Konyában. A hollandoknak megint nem sikerült semmi, és nem elég, hogy a törökök, ha kellett, sárga lapok árán (ötöt gyűjtöttek be) is megállították a rohamaikat, de a 85. percben Burak Yilmaz a kegyelemdöfést is megadta. A hollandok már a negyedik helyen állnak a csoportban, és olyan rossz passzban vannak, hogy most talán még mi is legyőznénk őket.

A továbbjutó csehekhez este csatlakozhat az egész országot megmozgató fiesztára készül Izland is.


Sneijder és a hollandok foghatják a fejüket, mert most már tényleg nagy a baj


Ellentétben a csehekkel, nem járt szerencsével Wales. Gareth Bale-éknek le kellett volna győzniük Izraelt, azonban hiába volt a 64-36%-os labdabirtoklási fölény, és ugyancsak hiába volt 18-2 a kapu felé tartó lövések aránya, az izraeliek kihúzták 0-0-val. Walesnek a hátralévő két mérkőzésén (Bosznia, ill. Andorra ellen) még legalább egy pontot kell szereznie.

A többinél izgalmasabb H csoportban Norvégia átvette a vezetést, miután Oslóban Jo-Inge Berget duplájával 2-0-ra legyőzte Horvátországot. A csoportban pillanatnyilag 3. helyen álló olaszok este Bulgáriát fogadják.


Eredmények:

A csoport:
Lettország-Csehország 1-2 (0-2)
Törökország-Hollandia 3-0 (2-0)
később:
Izland-Kazahsztán, Reykjavík 20.45

B csoport:
Wales-Izrael 0-0 (0-0)
később:
Bosznia-Hercegovina - Andorra, Zenica 20.45
Ciprus-Belgium, Nicosia 20.45

H csoport:
Málta-Azerbajdzsán 2-2 (0-1)
Norvégia-Horvátország 2-0 (0-0)
később:
Olaszország-Bulgária, Palermo 20.45