Cseh Lászlóhoz este kopogtattak be a doppingellenőrök

Fotó: MTI/AP / Cafrir Abajov

-

Új klubjának előlegezett bizalmát 2015-ben világbajnoki győzelemmel és a rövidpályás Európa-bajnokságon bemutatott újabb mesterhármasával hálálta meg Cseh László, aki emellett megnősült ebben az évben, és decemberben betöltötte a harmincat is. Évértékelő.


„Az olimpia éve annál is többet hozott a számomra, mint amire a klub- és az edzőcserém után számítottam, de a legmerészebb terveim megvalósítása így is 2016-ra maradt – kezdte a Telekom Sporthír Szolgálatnak a világbajnok úszó. – Jót tett a lelkem a kazanyi világbajnokság, de valójában az egész évad annak minden mozzanatával, és ezért - élén Plagányi Zsolttal, az edzőmmel - az egész stábomnak és az egri klubomnak is köszönettel tartozom.”


Cseh és Plagányi 2015 egyik sikerpárosa


Cseh László szerint most az a feladatuk, hogy a jóból a még jobbat is ki tudják hozni. „Azaz, hogy a legjobbat. A technikámon túl a harmincon is van még javítani valóm, és ugyanez igaz a taktikai felkészültségemre is. Fizikailag és mentálisan is erősnek érzem magamat, és ha visszagondolok a 2008-as pekingi olimpiára, ahol három számban is ezüstérmet nyertem, azt is kimondhatom, hogy


idén az akkori bombaformámat is sikerült felülmúlnom.

A világeseményeken az éremgyűjteményét 2003 óta minden évben gyarapító úszó hozzászokott ahhoz, hogy a hollétéről napra pontos írásbeli tájékoztatást kell adnia, a doppingellenőrök pedig a versenyeken és a felkészülés időszakában is bármikor és bárhol felkereshetik. Így volt ez 2015-ben is.


Nem kímélték a doppingellenőrök, de szerinte ez így van rendjén


„Én mindig is a folyamatos ellenőrzés híve voltam, és igyekeztem a lehető legjobban együttműködni az ellenőrökkel. Mert ez az előírás, és tényleg jobb megszabadulni azoktól, akiket egyszerűen csak csalóknak lehet nevezni. Idén mintha a szokásosnál is többször kellett volna mintát adnom, és bár nem vezetek statisztikát, de az biztos, hogy legalább 25 alkalommal volt vizelet- vagy vérvizsgálatom.


November végén például az esti órákban csengettek be hozzám, és kérték udvariasan, hogy teljesítsem a szokásos kérést.

Nem lepne meg, ha jövőre még többször ellenőriznének.”

Cseh már a kazanyi világbajnokság után kijelentette, hogy lemond a szokásos háromhetes téli szabadságáról, és az alapozás kezdetéig folyamatosan igyekszik szinten tartani az állóképességét.

„Mint minden olimpiai évben, 2016-ban is lesz Európa-bajnokság a nyári játékok előtt, ami egy kicsit megnehezíti az ideális időzítést. Igyekszünk úgy mesterkedni, hogy a londoni Eb-n legalább amolyan félcsúcsformában tudjak versenyezni, és mivel a puskaporral takarékoskodok, Rióban a félből másfél is lehet. Kérdés, hogy mit tervelnek ki az ellenfelek.”


Jövőre is Phelps lesz az egyik legnagyobb ellenfél


Cseh szerint az ő számaiban legalább három kőkemény vetélytárssal kell kalkulálnia, de az is megtörténhet, hogy nyárra az ellenfelek száma megduplázódik. Hozzátette: cseppnyi kétsége sincs, hogy a negyedik olimpiáján is a 18-szoros olimpiai bajnok amerikai Michael Phelps lehet az egyik legnagyobb vetélytársa.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!