Cseh László: Nem nyomaszt, hogy aranyat nyerhetek Rióban

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A kazanyi világbajnokságon három érmet nyerő úszó új edzővel, új módszerekkel, megkönnyebbülve készül a jövő évi olimpiára, ahol már nem csak ő tartja magát esélyesnek, hanem az ellenfelei is.


Az Oroszországban rendezett úszó világbajnokság talán legnagyobb meglepetése volt az olimpiai ezüstérmes Cseh László szereplése. Azt persze mindenki tudta, hogy Cseh nagyszerű úszó, hiszen még tavaly a berlini Európa-bajnokságon is nyert egy aranyat 200 vegyesen, előtte pedig a barcelonai világbajnokságon lett ezüstérmes 100 pillangón, azonban valahol mégis váratlanul érte a mezőnyt – és a magyar szurkolókat is – hogy a korábbi vegyes úszó klasszis nemcsak, hogy mindhárom (50, 100 és 200 m) pillangó számban rajtkőre állt, de mindháromban érmet is szerzett – bronzot, ezüstöt és a leghosszabb távon pedig világbajnok lett.

Pedig nem voltak mögötte egyszerű hónapok: kicsit talán belefásult a Turi György irányításával eltöltött több mint egy évtizedes közös munkába, és az előző év végén úgy döntött, hogy vált. Visszatért egykori nevelőedzőjéhez, Plagányi Zsolthoz, akitől új impulzusokat kapott, és már nem mogorván járt edzésre.


Semmi görcsösség, csak lazán, nyugodtan


„Azért ezt nem úgy kell elképzelni, hogy dühös voltam, mert edzésre kell mennem – mondta a VS.hu-nak nyilatkozva a kazanyi világbajnokságot lezáró sajtótájékoztató után. – Azzal nincs semmi gond. Nem mosolyogva mentem, de csak azért, mert kicsit volt bennem egy olyan félsz, hogy, jaj, úristen, most edzés jön, amihez egy egészen más lelkiállapotban kellett volna hozzáállnom, és erre nem voltam képes.”

A Plagányi Zsolt által irányított stáb segítségével aztán sikerült elnyomni ezt az érzést. „Az egész edzésmódszerünk megváltozott, szinte mindenen változtattunk. Más felépítés szerint zajlanak a vízi edzések, sokkal többet technikázunk, másfajta edzéseket úszunk. És próbálunk egy kicsit a lelki dolgokra is odafigyelni. Nagyon fontos, hogy nem csak ketten vagyunk Zsolttal, hanem van mögöttem egy remek szakmai stáb, akik összerakják például a szárazföldi munkát, odafigyelnek a teljesítménnyel összefüggő élettani dolgokra, mindent mérnek, majd pedig kielemzik az eredményeket, javaslatokat tesznek. Úgy érzem, hogy ezzel a stábbal még jobban is tudok együttműködni, mint tettem azt korábban.”


Cseh László és edzője, Plagányi Zsolt


Az úszók esetében nem meglepő, és Csehről is köztudott volt, hogy bírja a terhelést, de azért más 23-24 évesen, és megint más 30 évesen végigcsinálni egy felkészülést. Ebben is segített az év eleji váltás.

„Bírom a munkát, mégpedig azért, mert most más a munka, mint eddig, változatosabb. Itt jön képbe ez a bizonyos háttérmunka, hogy visszajelzéseket kapunk, például a regenerációval kapcsolatban. Hogy olyan, regeneráló, pihentető dolgokat is beiktassunk a munkába, amik eddig hiányoztak belőle.”

Edző és tanítványa visszatért ahhoz a régi pillangó stílushoz, amit még Plagányi tanított meg Csehnek, és aminek a mozdulatait csak elő kellett hívni. A régi-új technikának köszönhetően gyorsabb, dinamikusabb lett, sokkal több erőt tud adni a húzásokba. A közös munka szülte jó eredmények feloldották azt a lelki gátat is, ami korábban megannyi bizonytalanság forrása volt.

„Remélem, hogy ez már valóban a múlté, de azért továbbra is foglalkozni kell a fejben lévő dolgokkal, hogyha jön a verseny, akkor valóban nyugodtan, higgadtan tudjak odaállni. De úgy érzem, hogy egy picit már javultam, és könnyebbé vált a versenyzés.”


Az új pillangó technikával sokkal gyorsabb lett, ami három érmet fialt a vb-n


Amihez az is kellett, hogy egyelőre elengedje a régi kedvenceket, azaz a 200 és 400 méteres vegyes úszást. Kazanyban egyértelműen a pillangóé volt a főszerep, és ha a mezőnyt nem is érte teljesen váratlanul Cseh jó szereplése, ilyen kirobbanó formára talán senki sem számított.

„Annyira azért senki nem lepődött meg rajta, hogy mindhárom pillangós számban rajthoz álltam. Tudták a többiek, hogy korábban is jó pillangós voltam, és év közben is úsztam egészen jó időket. Arra talán nem számítottak, hogy ennyire jó leszek, de én tudtam magamról, hogy a vegyes mellett valahol megmaradtam pillangóúszónak is.”


„Most egyértelműen a pillangó élvez elsőbbséget, de úgy vagyunk vele, hogyha év közben beesik egy jó vegyesúszó-idő, akkor azért elgondolkozunk rajta. Még nem mondtam le róla teljesen.”

A világbajnokság alatt előkerült Cseh korábbi nagy ellenfele, a 18 olimpiai aranyérmével minden idők legeredményesebb sportolójának számító, Michael Phelps, aki jó néhány érmét éppen a magyar úszót megelőzve nyerte meg. Hogy csak egy példát mondjunk: Cseh három ezüstéremmel tért haza a 2008-as pekingi olimpiáról, ahol a mindkét vegyes számban és 200 pillangón is Phelps előzte meg. Az egyszer már visszavonult amerikai úszó most visszatért, és a San Antonióban rendezett amerikai bajnokságon Cseh kazanyi aranyérmes idejénél jobb eredménnyel nyerte meg a 200 pillangót. Amit a Twitteren meg is üzent leendő riói ellenfelének.

„Ez leginkább csak egy nagyon jó jelzés, hogy fejlődni kell. Jó idővel (1:53.48) nyertem Kazanyban, de éreztem, tudtam már ott is, hogy tudok ennél jobbat, és kell is, hogy ennél jobbat ússzak, ha nagy eredményt akarok elérni az olimpián. Ez egy remek motiváció számomra, hogy menni kell tovább, edzeni kell, ahogy eddig, vagy még keményebben, mert vannak, akik tudnak még nálam is jobbat úszni, vannak ellenfelek, akik legyőzésre várnak.”


Michael Phelps is nagyon várja már, hogy megküzdhessen Cseh Lászlóval


Csehben nincs kétség, hogy tud jobbat, sőt sokkal jobbat is úszni, mint a világbajnokságon győztes ideje.

„Nem tudom pontosan megmondani, hogy mennyi van még bennem, de úgy érzem, hogy 200 pillangón, egy másodperc biztosan, de lehet, hogy kettő is ott van még az úszásomban, ha ki tudom hozni magamból a maximumot.”

Ami még igényel némi munkát és némi beruházást a szövetség részéről. Úszásban ugyanis hiába ő a leggyorsabb a mezőnyben, ha a gyengébb rajtja miatt minden távot hátrányból kezd, például a remekül indító, és utána elképesztő dinamikával kidelfinező Chad Le Clos mögött. Akit aztán az 50-es fordulóra már utolér.


Cseh László

Úgy érzi, 200 méter pillangón 1 vagy akár 2 másodperccel is tud jobbat úszni


Cseh László

Nem csak az úszón múlik a jó rajt, hanem a rajtkövön is. A szövetség megígérte, lesz min gyakorolniuk a magyar csapat tagjainak.

„Ahol eddig úsztam, sehol sem volt olyan rajtkő, mint, amilyeneket a világversenyeken használnak, és így nem könnyű gyakorolni, úgyhogy szerintem egy uszodai beszerzésben nagyon jó lenne egy rajtkőfejlesztés. A rajtot ugyanis nem csak szemre kell csinálni hogy 'na jó volt ez a rajt', hanem videóra kell venni, mindent le kell mérni, és úgy lehet fejlődni. Ha megnézzük, a rajtnál hátrányt szenvedek, és ez még 200 méteren, ahol kevésbé számít, is látszott: Chad Le Clos elment másfél testhosszal, és nem azért, mert annyival erősebben úszott, hanem mert olyan jól rajtol.”

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke nyomban meg is ígérte, hogy beszereznek egy ilyen, a világversenyeken is használt rajtkövet.


A remekül sikerült világbajnokság után most már a jövő évi Rio de Janeiro-i olimpia álla figyelem és a felkészülés fókuszában. Addig ugyan lesz még rövid pályás és nagymedencés Európa-bajnokság, valamint egy magyar bajnokság is, de ezek mind csak állomások az ötkarikás játékok felé vezető úton. Laci soha nem rejtette véka alá, hogy olimpiát akar nyerni, kérdés, hogy ez nem nehezedik-e rá nyomasztóan ez az önmagával szemben támasztott óriási elvárás.


Cseh László; le Clos, Chad

100 méter pillangón kikapott tőle, 200-on viszont legyőzte a szám olimpiai bajnokát, a dél-afrikai Chad le Clost


„Egyáltalán nem nyomaszt, hogy kitűztem magam elé ezt a célt, nem érzem kényszernek. Sőt, most a vébé után úgy vagyok vele, hogy jeleztem másoknak és magamnak is, hogy van esélyem az olimpiai aranyéremre. De azt azért gyorsan hozzáteszem, hogy Rióban már döntőbe jutni is hatalmas eredmény lesz, és a jelen állás szerint hárman, négyen vannak, akik érmet tudnak nyerni. Szerintem én benne vagyok ebben a nagyon szűk elitben, de, ahhoz, hogy tényleg én legyek ott és akkor a legjobb, még nagyon sokat kell edzeni.”