Cseh László jobb formában van, mint az aranyat hozó kazanyi vb előtt

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A kétszeres világbajnok és edzője úgy készült, hogy az úszó csúcsformában érkezzen a londoni Eb-re, ahol élesben mérheti le, hol tart az olimpiai felkészülésben. Persze az is fontos, hogy azért maradjon ereje Rióra is.


Cseh László nem ellenfélnézőbe ment Londonba – mondta el edzője, Plagányi Zsolt a Telekom Sporthírszolgálatnak. A kétszeres világbajnok a tervek szerint négy számában indul, szinte valamennyiben aranyéremre esélyesként, de elfordulhat, hogy a szoros időrend miatt valamelyik kedvencéről az utolsó percben le kell mondania. Plagányi nem tart attól, hogy a most következő erőpróba végére kifogy a tizenkétszeres Eb-győztes puskapora, amelyre nyilvánvalóan a riói „éleslövészet” közben lesz igazán nagy szüksége.


Edzés mindenhol, így a szárazföldön is...


Jobb, mint Kazanyban

„Laci hónapokkal ezelőtt azt kérte tőlem, hogy az edzésterveket úgy alakítsuk ki, hogy a londoni Európa-bajnokságra csúcsformában érkezhessen. A januárban elkezdődött és egészen mostanáig tartó nagy menetelés utolsó heteiben valamennyit vissza is vettünk a terhelésből, és egyre többet kezdtünk foglalkozni az iramúszásokkal. A mért idők látványosan jók, nem akarom elkiabálni, de jobbak, mint a tavaly nyári kazanyi világbajnokság előtt. Kell nekünk ez az Európa-bajnokság, kellenek a sikerélmények és a jó visszajelzések az olimpiai versenyek előtt” – mondta a tréner, hozzátéve, hogy egy kisebb hátizomsérülés néhány napig gondot okozott.

Az olimpiai bronzérmes úszó felkészítését 2014-ben átvevő szakember magabiztossága épp oly szembetűnő, mint a 30 esztendős korával a válogatottban rangidős Cseh Lászlóé.

„Minden versenyszámunkban, pillangón és vegyesen is, akad egy-két nagy rivális, akár egy angol, egy lengyel vagy éppen egy dán, de Laci olyan nagyszerű formában van, hogy inkább az ellenfeleknek kell majd kapaszkodniuk. Engem egyébként az sem zavarna, ha egy remélt arany helyett most még ezüst jutna Lacinak, feltéve, hogy jó időt úszott, és meggyőző teljesítményt mutatott. A nagyobb produkciónak augusztusban kell következnie…”


...és persze a medencében is


Minden az óra körül forog

A jövő hét végén záruló londoni Európa-bajnokság után rövid, alig egyhetes könnyítésre számíthat Cseh, ami távolról sem jelent felmentést az edzések alól.

„Minden napnak és órának megvan az előre meghatározott feladata, a célegyenesbe fordulva már csak így lehet igazán eredményes a felkészülés hajrája. Egyetlen külföldi verseny szakítja meg, illetve színesíti az edzések sorát, a római Sette Colli viadal, amelyhez Lacinak nagyon szép emlékei fűződnek. Amennyiben váratlan akadály nem merül fel, céljaink változatlanok maradnak. Cseh László nem titkolt elhatározásának megfelelően olimpiai aranyérmes lehet Rióban” – hangsúlyozta Plagányi Zsolt, akinek a riói lesz az első olimpiája, szemben a tanítványával, aki immár a negyedik ötkarikás versenyére készül.