Cseh és szlovák díszvendégek a miskolci fesztiválon

-

Életműdíjat és Európa-díjat vehetnek át.


Jirí Menzel Oscar-díjas rendező és a Sörgyári capriccio női főszereplője, Magdaléna Vásáryová szlovák színésznő lesznek a 14. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál díszvendégei szeptember 8. és 17. között Miskolcon. A fesztivál nyitófilmje a Sörgyári capriccio, a vetítésre Menzel és Vásáryová is elmennek. A rendező életműdíjat kap Miskolcon, a színésznő és diplomata Vásáryová pedig a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját veheti át.

Menzel már első filmjével, a Szigorúan ellenőrzött vonatokkal Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel későbbi Pacsirták cérnaszálon húsz évig dobozbab volt, és az 1989-es berlini filmfesztiválon nyert Arany Medvét.

Az Őfelsége pincére voltam – a rendező hatodik Hrabal-adaptációja –, 2006-ban több mint egymillió nézőt vonzott a mozikba Csehországban. Menzel filmjeiben a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia egyaránt megtalálható. A Szeszélyes nyár, a Hóvirágünnep, az Oscar-jelölt Az én kis falum, az Iván Csonkin közkatona élete és különleges kalandja rendezője számos filmben – köztük több magyar alkotásban – játszott is, és színházi tevékenysége is kimagasló.

Vásáryová, Sörgyári capriccio női főszereplője 19 évesen játszotta el a Markéta Lazarová film főszerepét. A majdnem háromórás filmeposzt azóta a nemzetközi szakkritika és filmtörténetírás az 1960-as évek aranykorának legjobb európai filmjei között tartja számon. A színésznő nemcsak filmszerepek tucatjaival vívott ki elismerést. A rendszerváltás után diplomata- és politikusi karrierje egészen a szlovák elnökjelöltségig vitte, közben pedig volt nagykövet és külügyi államtitkár is.