Cseh belügyminiszter: Európa megfeledkezett Magyarországról

-

Milan Chovanec szerint az EU-s segítség a nullával egyenlő. A menekültkrízis pedig a populista pártok megerősödésével és a schengeni övezet megszűnésével fenyeget.


Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében – mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter, abban az interjúba, amelyet hétfőn közölt a Právo című független cseh baloldali napilap. „Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő” – jelentette ki Chovanec.

„A balkáni út a Cseh Köztársaságot is veszélyezteti, ezért azt szeretnénk, ha komolyabban vennék” – mutatott rá a miniszter. Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, s most Prága Budapest válaszára vár. Eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit Prága azonnal el is küldött Budapestnek. Chovanec szerint ma már teljesen egyértelmű, hogy az Európai Unió alábecsülte a migráció problémáját. „Ha erre a kérdésre válaszolni akarok, azt kell mondanom, igen, alábecsülte. És nem csak a balkáni utat, hanem a migrációt általában, mint a destabilizáció és veszélyek forrását” – mondta.

Amennyiben Európa nem fogja megvédeni külső határait, akkor nehéz lesz megtartani a schengeni övezetet. „Úgy látom, hogy a schengeni övezet néhány év távlatában nagy veszélyben van” – vélekedett Chovanec. Európában a bonyolult helyzet következtében mindenütt erősödnek a fasiszta és a populista mozgalmak, és ha a következő választások során ezek hatalomra kerülnek, valószínűsíthető, hogy igyekezni fognak korlátozni vagy megszüntetni a schengeni övezetet – fejtette ki a miniszter, de hozzátette, hogy most nincs értelme a felelősöket keresni, hanem meg kell oldani a problémát.