Csecsenekből toborzott kommandó védi az orosz bázist Szíriában

Fotó: KOMSOMOLSKAYA PRAVDA / ALEXANDER KOTS

-

Hmejmímben rendészeti erőként szolgálnak a csecsenek. A tapasztalt harcosok megborotválkoztak.


A csecsenföldi Vosztok (Kelet) és Zapad (Nyugat) különleges zászlóalj katonáiból válogatott kommandós egységet vezényelt Szíriába a moszkvai védelmi minisztérium. Az orosz légierő hmejmímben működő támaszpontját fogják védeni. A csecsen zászlóalj katonái részt vettek a csecsenföldi terrorelhárító műveletekben, a 2008-as orosz–grúz háborúban, és 2006-ban orosz tűzszerészeket biztosítottak Libanonban.

A Kommerszant szerint a Szíriába induló katonák frissen borotváltak voltak, ami pedig nem jellemző a csecsen harcosokra. A lap szerint azért borotválkoztak, hogy megkülönböztessék magukat az Iszlám Állam oldalán harcoló, szakállas honfitársaiktól.

A csecsen katonák rendészi erőként szolgálnak. Búcsúztatásukon a köztársaság muftija mellett egy ortodox pap is részt vett, ami arra utalhat, hogy az alakulat többnemzetiségű. Leonyid Kalasnyikov, az állami duma Független Államok Közösségével és eurázsiai integrációval foglalkozó bizottságának elnöke szerint több érv szól amellett, hogy Moszkva csecsen katonákat küldjön Szíriába. Ezek közé sorolta az éghajlatot, az egység harci tapasztalatát, valamint a csecsenek és a szíriaiak mentalitásának közelségét. Ráadásul a másik oldalon is vannak csecsenek – mondta.