Csecsemőkre is veszélyes ruhák forgalmazását tiltották meg

-

A fogyasztóvédelmi hatóság húzózsinóros csecsemő- és kisgyermekruhákat ellenőrzött. Több mint 100 különféle termékről állapították meg, hogy azok használata súlyos kockázatot jelent a gyermekekre nézve. Ezenkívül olyan gyermekruhákat is találtak, amelyek forgalmazását a hatóság már korábban betiltotta.


Míg a kisgyermekeknél a játszótéren, például a csúszdán okozhat súlyos balesetet, akár fulladást is, ha a ruhájukon lévő zsinórok beakadnak valahova, addig a nagyobbaknál buszozás, síelés vagy kerékpározás közben okozhat akár halálos balesetet is egy húzózsinór.

A fogyasztóvédelmi hatóság ezért azonnali hatállyal megszüntette több mint 100 különféle terméknek a forgalmazását, és elrendelte a forgalomból való kivonásukat, illetve visszahívásukat is.

A hatóság arra figyelmeztet, hogy a nyak- és kapucnirészen alkalmazott húzózsinórok a nyak köré szorulva fojtási veszélyt, a derékrészen és az attól lejjebb lévő zsinóroknak a szabvány alapján nem megengedett módon történő alkalmazása, illetve a zsinórvégeken lévő csomók, műanyag vagy fém végelzárók – a nyak körüli zsinórokon lévő végelzárók kivételével – alkalmazása balesetveszélyt jelenthet a gyermekek számára. A nyak körül és a kapucniban alkalmazott elasztikus zsinórok meghúzáskor a gyermek arcához visszacsapódhatnak, ezért arc- és szemsérülést is okozhatnak a gyermekeknek.

A visszahívott termékek listája itt nézhető meg.