Csavaros magyarázattal állt elő a szíreket utaztató gárdakapitány

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Állítása szerint ő és társa valójában csak az embercsempészeket akarták leleplezni. Kiss Róbertet, az egykori Új Magyar Gárda kapitányát illegális bevándorlók utazásának megszervezésével gyanúsítja a rendőrség. A TEK kedd hajnalban fogta el őt és társát Röszkénél – derítette ki a Napi Gazdaság. Az ügy miatt egymásnak esett a Jobbik és a Fidesz.


Kiss Róbertet és társát akkor érte tetten a rendőrség, mikor éppen öt, Szíriából érkezett bevándorlóval állapodott meg a Budapestre szállításukról. Kisst és társát „jogellenes tartózkodás segítésének elkövetésével” gyanúsították meg. Azt nem tudni, mennyiért szállították volna a szíreket, a lap szerint több ezer euróról lehet szó.


Kiss Róbert most a Facebook-oldalán magyarázta meg, hogy igazából ő nem is a bevándorlók utaztatása miatt volt Röszkén, csak azt akarták kideríteni, „mi a migránshelyzet” a déli határon. Tervüknek három lépcsője volt:
  1. teljesen nyíltan mentek oda;
  2. „beépülve a liberális táborba, konzervekkel, ruhaadományokkal és fizetett tolmáccsal felszerelve” érkeztek a helyszínre;
  3. megpróbáltak beépülni a szállítók közé: „Autókat szereztünk, tolmácsokat fogadtunk, és július első heteiben az erdőket jártuk. Gyakran megfordultunk azokon a helyeken, ahol a menekültek elmondása szerint a »szállítók« dolgoznak. Nagy taxis körutakat tettünk Szegeden, laza beszélgetés és némi készpénz segítségével kifaggatva a helyi taxisokat a szállítási módszerekről.


Órában összeszámolva napokat töltöttünk a határ szélén az erdőben

– közölte Kiss Róbert. Állítása szerint így tudtak többek között egy török állampolgárságú segítővel tárgyalni, aki egy bizonyos összegért átadta a bevándorlók dokumentumait vagy néhány információt.

Kiss szerint sikerült kideríteniük, hogy ki miért van ott, hol tudnak papírok nélkül is megszállni a bevándorlók Budapesten, sőt, olyan emberrel is sikerült beszélniük, aki azt mondta nekik, ha embert akarnak szállítani, akkor azt nyugodtan tegyék rajta keresztül, mert van kapcsolata a rendőrségen.

Kisst ekkor kapták el a TEK-esek, akik valóban találtak nála eurót, ami azért volt nála, mert elengedhetetlen volt neki a nyomozáshoz, hiszen a tolmácsok és informátorok is ezért dolgoznak. Kiss szerint azonban szó sem volt több ezer euróról.


Amiket megtudott, azt mind elmondta a rendőrségen is, de őket nem érdekelte.

Vona és Kiss 2009-ben


Egymásnak esett a Fidesz és a Jobbik

A Fidesz is felkapta a fejét a gárdista férfi ügyére. Azt írták, így már értik, a Jobbik miért nem támogatta a – szakszóval – biztonsági határzárat: a jobbikosok is hasznot húznak a „törvénytelen bevándorlásból”. Vona Gábornál pedig arról érdeklődtek, mióta csinálják ezt a jobbikosok, és ebből mennyi jutott a pártkasszába.

A Jobbik kapásból elhatárolódott Kisstől: a párt közleménye szerint az már régóta ismert, hogy Kiss eltávolodott a Jobbiktól, sőt, egy volt országgyűlési képviselőjükkel együtt összeállt a Fidesszel, hogy gyengítsék a helyi Jobbikot. Szerintük inkább a Fidesz áll a migránsok utaztatása mögött.

Erre már nem a Fidesz, hanem ifjúsági tagozatuk, a Fidelitas válaszolt. Idézzük:


Szánalmasnak tartjuk Vona Gáborék magyarázkodását arról, hogy nekik semmi közük Kiss Róberthez. Főleg azért, mert a két szájkaratés radikálmufti korábban sok rendezvényen és a Barikád címlapján is együtt virított.

A Fidelitas szerint Vona jobban tenné, ha „pár napra levenné a cuki cicát a válláról,” és „szétcsapna a jobbikos embercsempészek között”.


„Minden ezzel ellentétes lépés csak azt bizonyítaná, hogy a Jobbik maga a megtestesült politikusbűnözés” – vágott vissza a Fidesz ifjúsági tagozata a Jobbik saját retorikájával.