Csatáry egy alkoholista szurkoló, nem háborús bűnös

Fotó: Fotó: ultrasliberi.hu / Béla Fotós

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) vizsgálatot indít a szombati Békéscsaba-Debrecen női NB I-es mérkőzésen történtek miatt. A bíró nem fújta le a találkozót.


Egy alkoholproblémákkal küszködő szurkolóra, nem a háborús bűnösre utaltak molinójukkal a békéscsabai szurkolók – legalábbis ezzel magyarázták, hogy a szombati Békéscsaba–Debrecen női NBI-es kézilabda-mérkőzésen "Veled vagyunk, Csatáry Laci!"-szövegű molinót feszítettek ki. A vendégszurkolók egy része – sajtóértesülések szerint – félreérthetetlen náci karlendítéssel és hangos "Sieg heil!" kiáltással válaszolt. A hazai szimpatizánsok szerint ők alkoholelvonóra készülő szurkolótársukra, nem a háborús bűnösre utaltak molinójukon – a névegyezés csak véletlen. A szövetség hétfői közleményében jelzi: az MKSZ – csakúgy mint minden jóérzésű ember – szégyenkezve és döbbenten áll a történtek előtt, és a leghatározottabban elutasít minden rasszista, kirekesztő magatartást, amelynek nincs helye a civilizált világban. "Kézilabda-mérkőzéseken eddig sem volt szokás semmiféle gyalázatos viselkedés, és ígérhetem, hogy ezután sem lesz!" – kommentálta a történteket Vetési Iván, a szövetség elnöke, aki egyúttal hangsúlyozta: "Már utasítottam az illetékes bizottságok vezetőit, hogy alaposan, ugyanakkor a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki, mi is történt pontosan Békéscsabán, és kik a felelősök. A vizsgálat eredményét természetesen azonnal nyilvánosságra hozzuk". Fülöp Csaba, a békéscsabai klub gazdasági vezetője a beol.hu oldalnak elmondta: a szurkolók még a találkozó előtt jelezték, hogy molinókat helyeznek ki.
 "A második félidő közepén én láttam, hogy megjelent az említett molinó a nézőtéren, és azonnal hívtam a biztonságiak vezetőjét, hogy intézkedjenek a levételéről, akik azonnal léptek, és elvették a molinót a drukkerektől" – tette hozzá.
 Az internetes lapnak a szurkolók elmondták: ők a békéscsabai Előre régi szurkolójának, Csatáry Lászlónak, becenevén Csutaknak üzentek, aki jelenleg hajléktalan, így nem tud kijárni a meccsekre, de mindig szorít a lila-fehéreknek. Csutak most alkoholelvonóra készül, és azért üzentek neki a szurkolók a felirattal, hogy ebben az elhatározásában morálisan segítsék, támogassák. Hozzátették: a békéscsabai szurkolók és a klub is elhatárolódik a háborús bűnös Csatáry Lászlótól.
 Az Előre NKSE honlapján közleményt is megjelentettek erről, amelyben fotót is közöltek Csutakról. Fotó: ultrasliberi.hu


Hasonló eset történt augusztus 17-én az FTC–MTK labdarúgó bajnokin, ahol a ferencvárosi drukkerek egy csoportja "In memoriam Csatáry László"-feliratot feszített ki a lelátón. Az MLSZ ezért 800 ezer forintra büntette meg az FTC-t. Kubatov Gábor klubelnök, a Fidesz pártigazgatója akkor videóüzenetben szólította fel az érintett szurkolókat, hogy vállalják a felelősséget tettükért. Később a hat félévre eltiltott drukker közül egy jelentkezett, az ő büntetését felfüggesztették, tehát ismét járhat meccsre. A molinóügyben tett büntetőfeljelentés nyomán ugyanakkor az ügyészség nem látta indokoltnak nyomozni. Azóta az FTC-Újpest meccsen két fradista drukker horogkeresztes zászlót mutatott fel, őket örökre kitiltották csapatuk meccseiről. Az ezen a mérkőzésen történtek miatt az FTC 2 milliós büntetést kapott az MLSZ-től.

Ki volt Csatáry László?

A Magyarországon és Szlovákiában is háborús bűntettekkel vádolt Csatáry László életének 99. évében, augusztus 10-én hunyt el. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint 1944-ben szándékosan segítette a Kassáról koncentrációs táborokba deportált zsidók megkínzását és törvénytelen kivégzését. A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a szlovákiai város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet; haláláig a bíróság azt vizsgálta, melyik országban kell letöltenie büntetését.