Csapvizet inni lehet, zuhanyozni még nem a pécsi klinikán

-

Légiós baktérium, azaz legionella miatt továbbra is vízkorlátozás van a 400 ágyas pécsi klinikán. A víz ivásra és főzésre alkalmas, viszont mivel a kórokozó a belélegzett vízpermettel fertőz, a zuhanyozást kerülni kell.


A Pécsi Tudományegyetem közleményében azt írta, hogy a baktérium csíraszáma néhány mérőpontnál még mindig az egészségügyi határérték felett volt. Ezért a héten megismétlik a vízvezetékrendszer fertőtlenítését, amelynek keretében elvégzik a kézmosók, mosdók, mosogatók, falikutak, zuhanyzók és kifolyószelepek, valamint a teljes vezetékrendszer hősokk-kezelését is.

A fertőtlenítés végéig a betegeknek a tisztálkodásnál kerülniük kell a vízpermetet, és a zuhanyozást, helyett a felfogott vizet kell használniuk.

A légiós baktériumot egy rutinellenőrzés során mutatták ki a klinika vezetékrendszerben keringő vízből. Azonnal biztonsági óvintézkedéseket léptettek életbe, rendszeres időközönként forró vizet keringtettek a vízvezetékrendszerben, a betegeknek és a dolgozóknak pedig palackos vizet osztottak.

A legionella pangó meleg vízben él, vízvezetékekben, klímaberendezésekben, szökőkutakban egyaránt előfordul. Ha porlasztott formában belégzik, atípusos tüdőgyulladást okozhat.