Csányi úgy érzi, hiba volt kötelezővé tenni a klubkártyát

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A Magyar Labdarúgás Napján tartott ünnepségen az MLSZ elnöke beismerte, hogy több dologban is hibáztak, és neki is feltűnt, hogy „gyakorlatilag elfogytak a nézők” a bajnoki meccsekről.


Az MLSZ idén is november 25-én, az Aranycsapat 6-3-as londoni győzelmének évfordulóján tisztelgett a válogatott egykori és jelenlegi játékosai előtt, egyúttal megemlékeztek az elmúlt egy évben elhunyt labdarúgókról.
Évértékelő beszéde elején Csányi Sándor, az MLSZ elnöke kifejtette, hogy bár ezúttal elmaradt a válogatott játékosok tiszteletére felállított emlékmű megkoszorúzása, de ezt most kivételesen egy örömteli esemény, a Puskás Ferenc Stadion átépítése indokolja.
A válogatott Európa-bajnoki kijutásával kapcsolatban ismét megjegyezte: jobban örül, hogy pótselejtezőn kellett kiharcolnia a továbblépést a csapatnak, mintha a csoportjából egyenesen kijutott volna. A kontinenstorna résztvevőinek megemelt létszámát emlegető „fanyalgóknak” azt üzente: logikus döntés volt a bővítés, hiszen az európai szövetség (UEFA) tagjainak száma még soha nem volt ilyen magas - jelenleg 54 tagországot számlál a kontinentális szövetség.
Az elnök a folytatásban szót ejtett a női válogatott, illetve a férfi futsal- és a strandlabdarúgó-válogatott remek 2015-ös eredményeiről is. És nem ment el szó nélkül a bajnokságban tapasztalható problémák, így a szégyenletesen alacsony nézőszám (a legutóbbi forduló hat mérkőzését kevesebb mint 10 ezer néző látta a helyszínen) mellett sem.
„Elkövettünk néhány hibát, például kötelezővé tettük a szurkolói kártya használatát. Ez az én hibám. Meg akartak győzni, hogy ne tegyük, de ragaszkodtam hozzá. A biztonsághoz viszont továbbra is ragaszkodni fogunk, a vulgáris magatartást, az agressziót, a rasszizmust pedig nem toleráljuk” - magyarázta Csányi Sándor.
A sportvezető elégedettségét fejezte ki az MLSZ-nek az infrastruktúra-fejlesztés, valamint az amatőr labdarúgás területén végzett munkája kapcsán. A közeljövő legsürgetőbb feladatai között említette az edzőképzés fejlesztését, és az NB I-es mérkőzések nézőszámának növelését, mert „gyakorlatilag elfogytak a nézők" a lelátókról, pedig szerinte a színvonal javult, ezért „érdemes kimenni ezekre a találkozókra”.


Gyurcsó Ádám, a bajnoki címvédő Videoton játékosa üzen a képzeletbeli nézőknek


Csányi végül köszöntötte, és az MLSZ, illetve az UEFA nevében megajándékozta Király Gábort, aki a Norvégia elleni pótselejtezős párharc visszavágóján játszotta 101. válogatott mérkőzését, ezzel beállította Bozsik József csúcsát.
A 39 éves kapusról - akiről itt írtunk egy kiadós portrét - elhangzott, hogy 1994 márciusában mutatkozott be az NB I-ben - ekkor jelenlegi, válogatottbeli csapattársai közül Kleinheisler László és Nagy Ádám még meg sem született. Védett a német Bundesligában és az angol Premier League-ben is, 18 éve játszik a válogatottban, ahol nyolc szövetségi kapitány is számított rá. Amennyiben a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokságon is pályára lép, ő lesz minden idők legidősebb játékosa a kontinenstornák történetében, ezzel a német Lothar Matthäus rekordját döntheti meg.