Csányi szerint jól döntött Matolcsy

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az OTP vezetője szerint helyeset lép a jegybank. A Bankszövetség elnöke szerint pedig fél évük van felkészülni.


Helyénvalónak tartja Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiűzi a bankok pénzét a kéthetes jegybanki betétből – idézi a Napi.hu Csányinak a Wall Street Journalben megjelent nyilatkozatát. A magyar jegybank ugyanis szeptembertől kezdve változtat a nála elhelyezhető megtakarítások feltételén, hogy állampapírok vásárlására ösztönözze a pénzintézeteket.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke szerint a bankoknak át kell gondolniuk likviditási politikájukat, nekik vagy anyabankjuknak esetleg szabályzatokat kell módosítaniuk. A Privátbankár.hu-nak nyilatkozó Patai azt is hozzátette, hogy miután a jegybankelnök eddigi elképzeléseit mindig átvitte, így a tegnap bejelentett likviditási intézkedésekre a bankrendszernek az elkövetkező 6 hónap alatt fel kell készülnie.

Az MNB közleményéből kiderült: növelni akarják a forintban ketyegő államadósságot, vissza akarják szorítani a devizatartozásokat. A külső finanszírozással összefüggő sérülékenység csökkenése javíthatja Magyarország besorolását, mert mérsékli az ezzel járó pluszköltségeket és kockázatot.