Csányi Sándor maradna az MLSZ élén, Dárdai az Eb-n is kapitány lehet

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Újra jelölteti magát a posztot 2010 óta betöltő Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökének. Úgy véli, ha Dárdai Pállal kijut az Európa-bajnokságra a válogatott, azt a Herthánál is dolgozó szakembernek kellene vezetnie a viadalon.


Jó úton járunk, nagyszerű folyamatokat indítottunk el, ezeket jó lenne folytatni, szeretném látni a munka végeredményét, és amikor hazai és külföldi kollégáim biztatására vállaltam, hogy az UEFA tisztújításán jelöljenek a végrehajtó bizottságba, azzal tulajdonképpen már kimondtam, hogy folytatom, ha az MLSZ küldöttgyűlésén a labdarúgó-társadalom képviselői is úgy gondolják

– nyilatkozta a FourFourTwo magazinnak adott terjedelmes interjúban Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy az elnökség tagjaiban lesz változás, mert, ahogy fogalmazott, „a változó feladatokhoz az elnökség összetételének is igazodnia kell”.

Az MLSZ első embere megjegyezte, feladata sokkal nehezebb, mint azt megválasztásakor gondolta, ugyanakkor úgy érzi, jelentős lépéseket tettek a sportág fejlődése érdekében. Kiemelte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2012-ben sikeresen megrendezett budapesti kongresszusát és a sikeres pályázatot a 2020-as Európa-bajnokság négy mérkőzésére.


13-ból 12

Az interjúban Csányi Sándor az öt évvel ezelőtti célkitűzések megvalósításával kapcsolatban elmondta, egy szakértő cég részletesen értékelte az MLSZ programját, a tizenhárom stratégiai célkitűzésből egynél, az NB I nézőszámánál állapított meg visszalépést, továbbá két területen, az utánpótlás-nevelésben és a klubcsapatok eredményességében elmaradást. Az elnök megjegyezte, neki is éppen a nézőszám „fáj a legjobban”. Hozzátette: rövid távon nem tett jót a szurkolói kártya bevezetése, de „hosszú távon igenis a rend és a biztonság miatt nőhet nagy mértékben a meccsek látogatottsága”. Megjegyezte, a közeljövőben több, hagyományosan sok szurkolót vonzó csapat – Diósgyőr vagy éppen Szombathely – stadionjának felújítása fejeződik be.

Az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban kiemelte, hogy megduplázódott, azaz 230 ezerre nőtt a regisztrált játékosok száma, 680 pályát újított fel az MLSZ, és közel 500 újat adott át. „A mennyiségi növekedést most kell minőségi javulásba fordítanunk” – mondta Csányi, aki szerint azért is fontos a kicsiknél elkezdeni és a nagyobbaknál folytatni a tömegesítés után a minőségi fejlesztést is, mert a tapasztalat szerint az NB I-es klubok, ideértve azokat is, amelyek évek óta elit akadémiát működtetnek, még a saját utánpótlásukat sem képesek kitermelni, ha nem tudnak jó alapanyagból válogatni. Az MLSZ elnöke szerint fontos, hogy a legtehetségesebb fiatalok magasabb korosztályban, erősebb társak között fejlődjenek, aztán minél előbb a felnőttmezőnybe kerüljenek.


Kevés volt a tűz Egerváriban

A felnőttválogatottnál a Csányi-éra első szövetségi kapitánya Egervári Sándor volt, akit a magyar futball egyik legintelligensebb szereplőjének nevezett az elnök, ugyanakkor úgy érezte, nála a „tűz és a bátorság kevés” volt, ezért nem sikerült annyit előrelépni vele, amennyit szerettek volna. Az Egervári Sándort követő, de mindössze egyetlen tétmérkőzés, az északírektől hazai pályán elszenvedett vereség után menesztett Pintér Attila kinevezésével kapcsolatban Vági Márton főtitkárral közösen vállalják a felelősséget, ugyanakkor hozzátette, Dárdai Pál kinevezése sem volt kockázatmentes.

A német Hertha BSC-nél azóta már a vezetőedzői posztot is betöltő, a válogatottnál pedig kiválóan rajtoló Dárdai Pállal kapcsolatban kiemelte, ha a nemzeti csapat kiharcolná az Európa-bajnoki szereplést, akkor ott is egyértelműen neki kellene vezetnie az együttest. A szakember szerződése jelenleg a selejtezősorozat végéig szól.