Csányi Sándor: Jön az OTP második aranykora

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Zártkörű rendezvényt tartott az OTP a hétvégén, ahol Csányi Sándor izgalmas dolgokat mondott a bank jövőjéről. Többek között versenyképes bérekről, akvizíciókról és az új aranykorról beszélt.


A Budapest Sportarénát az elmúlt szombaton nem a megszokott látogatók keresték fel: szinte minden OTP-s dolgozó a bank zártkörű rendezvényére volt hivatalos. A rendezvény jelentőségét jelzi – ahogy arról a Bukszának több dolgozó is beszámolt –, hogy kvázi kötelező volt a munkatársaknak, mindemellett érdekelte is őket, mint mond a bankvezér. A rendezvényen Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a bank jövőjét, helyzetét ismertette, és igen pozitív jövőt vázolt – mondták az ott lévők OTP-s dolgozók, akik az esemény zártkörűségére való hivatkozással nevüket nem árulták el.Aranykor jöhet

Csányi Sándor a rendezvényen szó szerint azt mondta, hogy indul az OTP Bank második aranykora. Az elsőt a válság előtti időszakban érte el a bank, most pedig a válságnak vége, megindulhat a fejlődés. Az elnök vezérigazgató közölte továbbá, hogy az OTP versenyképes fizetéseket ad annak érdekében, hogy megakadályozza a szakemberek esetleges elvándorlását. (Bár a beszámolók alapján konkrét béremelésekre való utalás nem hangzott el, de ez lényegében ezt jelentheti.) Szintén a tervekben szerepelnek külföldi akvizíciók. Ahogy az OTP-s munkatársak elmondták, Csányi Sándor egyértelműen fogalmazott a magyar piacon zajló bankversenyről, amelyben az OTP lesz a győztes, piaci részesedését várhatóan növelni fogja.
Családiasabb környezetben ismételt a bankvezér

Csányi Sándor tulajdonképpen nem mondott újat az OTP-s rendezvényen ahhoz képest, amiről egy héttel korábban, az OTP Bank eredményeiről szóló tájékoztatón. A különbség az volt, hogy nem a részvényeseknek, a sajtónak és gazdasági vezetőknek számolt be az eredményekről és tervekről, hanem kevésbé hivatalos körülmények között a munkatársaknak, akik egyébként a beszámolóik szerint már korábban morgolódtak, hogy az újságokból kell sokszor megtudniuk, mi lesz a bankkal. Fontos megjegyezni, hogy az OTP tőzsdei cég, így bármilyen lépésről, amely érintheti a társaság bevételét, nyereségét, első körben a részvényeseket, befektetőket kell tájékoztatnia hivatalos úton. Ez a hivatalos bejelentés történt meg április 15-én, amikor a tőzsde honlapján az OTP eredményei megjelentek.


Ezzel összhangban van az OTP Bank Bukszának adott válasza, amelyben a bank kommunikációs osztálya közölte: a zártkörű, dolgozói tájékoztató rendezvényéről nem nyújtunk tájékoztatást, de a feltett kérdésekre – például arra, hogy tervez-e béremelést a bank a dolgozók körében, lesz-e akvizíció – a bank április 15-i közgyűlésén elhangzott információk alapján adottak a válaszok. Hozzátették: az OTP komoly erőforrásokat fordít a digitális banki és pénzügyi megoldások fejlesztésére, valamint igyekszik a lehető leggyorsabban alkalmazkodni a piaci igényekhez, és úgy látják, a konkurencia előtt járnak ezeken a területeken. "Mivel a digitális jelenlét és az ügyféligényekhez való alkalmazkodás egyre nagyobb mértékben határozza meg a piaci sikereket, okkal bízunk benne, hogy az OTP Bank piaci pozíciói tovább fognak erősödni" – áll az OTP-s válaszban.

A bank azt is közölte, hogy ha a legtöbb elemző által várt forgatókönyv valósul meg a jövőben, azaz a lakossági és vállalati piacon hitelbővülés lesz, emellett a megtakarítási piac is növekedni fog, akkor az OTP sikeresebb lehet. A válaszban utalnak arra is, hogy az OTP Bank keresi a régióban a felvásárlási lehetőségeket. "Ezekről konkrétan nem szokás előzetesen beszélni, de az elmondható, hogy Csányi Sándor kiemelte Oroszországot mint vizsgált piacot. Ugyanakkor Magyarországon – a jelenleg zajló AXA tranzakción túl – bankvásárlásban nem, esetleg portfólióvásárlásban gondolkodik az OTP Bank".

A cikkben szereplő képek nem a cikkben említett eseményeken készültek.